Šestnáct. Nejméně tolik zastupitelů je v Chebu třeba pro sestavení stabilní koalice. Nejčastěji se mluví o spojení VPM ALTERNATIVA, ANO, ČSSD a ještě jednoho subjektu.

Největší radost byla v sobotu večer v chebském fitness Trinity Club, kde slavila 'VPM ALTERNATIVA'. Právě ta získala v třicetičlenném zastupitelstvu nejvíc mandátů, a to šest.

„Jsme velice potěšeni, že nám voliči dali důvěru," řekl těsně po sečtení sta procent hlasů lídr kandidátky Miroslav Plevný. „Myslím, že volby v Chebu ale nemají jednoznačného vítěze," podotkl s tím, že jsou před nimi složitá vyjednávání. „K vytvoření stabilní koalice je třeba alespoň čtyř subjektů," doplnil s tím, že ale stále existuje i možnost, že by v koalici nebyli.

Právě VPM ALTERNATIVA byla většinu minulého volebního období také v radě, ze které několik týdnů před volbami odešla.

„Odešli jsme kvůli rozporům s konkrétními zastupiteli, nebyla dodržena koaliční smlouva," vysvětlil Plevný s tím, že si dokáže představit koalici například s ČSSD a ANO.

A co je podle subjektů, které získaly nejvíc hlasů, prioritou? „Jako první je třeba sestavit smysluplný a reálný rozpočet, tak aby bylo možné realizovat maximum z našeho volebního programu," doplnil.

Slavilo se také v ČSSD, které skončilo druhé a získalo pět mandátů. Stejně tak i třetí ANO a čtvrtí komunisté. Čtyři mandáty připadly ODS a KOALICI PRO CHEB, dva mandáty získala Strana Svobodných občanů.