Přesun českého jednatelství Euregia Egrensis je stále aktuální. Město Cheb usiluje o to, aby se toto regionální sdružení měst a obcí přesunulo z Karlových Varů do Chebu, kde před dvaceti lety vzniklo.

„Ve hře jsou tři varianty," uvedl chebský místostarosta Michal Pospíšil. „Jednatelství by se mohlo přestěhovat do Špalíčku, do bývalé kavárny U Kamene nebo do druhého patra Grünerova domu," vyjmenoval a připomněl, že právě v posledních prostorách původně české jednatelství sídlilo. „A právě Grünerův dům se i teď jeví jako ta patrně nejlepší varianta," podotkl.

Zástupci sdružení si už všechny troje prostory prohlédli a české prezídium by mělo dát doporučení valné hromadě. Ta se bude konat na konci března a až její členové rozhodnou, zda k přesunu opravdu dojde.

A proč by město chtělo získat české jednatelství zpět?

„V roce 1993 vzniklo Euregio Egrensis právě tady v Chebu, byla zde i podepsaná smlouva o spolupráci," vysvětlil Pospíšil. „Navíc v rámci Karlovarského kraje hraje Cheb významnou roli ve spolupráci s bavorskou a saskou stranou," doplnil.

Pokud by se do Chebu jednatelství přesunulo, město by nevyžadovalo nájem. Sdružení by si hradilo provozní náklady.