Hlavním partnerem této firmy jsou Němci. Ve věznici pomohou odsouzeným i se životopisem v němčině. Mají tak zase o něco větší motivaci uplatnit se na trhu práce v ČR či v zahraničí. O absolvování kurzů mělo zájem velmi mnoho adeptů a musí se tak mezi nimi vybírat.

"O absolvování svářečského kurzu i kurzu k obsluze vysokozdvižného vozíku ve věznici projevilo zájem téměř 130 odsouzených a jejich zájem převyšuje kapacitní možnosti pro realizaci. Postupně jsou zařazováni ti, kteří splňují zdravotní podmínky. Zvažuje se možnost realizace obou těchto vzdělávacích programů i v příštím roce," uvedla mluvčí kynšperské věznice Petra Bělíková.

„Hlavním partnerem mladé společnosti PMI Industries, je německá firma Meiser. Ta se zaměřuje na výrobu a prodej odporově svařovaných roštů, lisovaných roštů, sudových obručí, dělené pásoviny a pásoviny válcované za studena. Jedná se o společensky odpovědnou firmu, která má pobočky téměř po celém světě. Firma má zájem zaměstnávat po ukončení jejich trestu odsouzené. Budou v PM Industries zaměstnáni a zaučeni na portfoliu jejich výroby a bude to tedy hotový pracovník. PM Industries společně s Meiserem zajistí po výkonu trestu veškeré personální formality, včetně pomoci s životopisem, překladem do němčiny," potvrdil jednatel společnosti PMI Milan Ptáček.

V Sokolově přibydou podzemní kontejnery. Používat se ale zatím nebudou.
V Sokolově přibydou podzemní kontejnery. Používat se ale zatím nebudou

Odsouzení prošli svářečským kurzem Ruční stehování elektrickým obloukem v ochraně aktivního plynu tavící se elektrodou, získali patřičné osvědčení a splňují další požadavky k zařazení na toto pracoviště. Teoretická příprava probíhá v učebních prostorech v ubytovně odsouzených, praktická výuka a zkoušky pak na pracovišti firmy PM Industries.

Výuku svářečského kurzu zajišťují externí lektoři v rámci projektu VOL Vzdělání obecně prospěšné společnosti VOLONTÉ CZECH a jejího partnera personální agentury DP WORK. Financování se zajišťuje prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost. Materiální podmínky pak zabezpečuje firma.

Zaměstnávání je trvalou prioritou Vězeňské služby ČR. V posledním roce do něj významně zasáhla protiepidemická situace v souvislosti s onemocněním covid-19.

Hana Rettová u soudu.
Chůva si za smrtelné zranění dítěte odsedí pět let

"V současné době je ve věznici umístěno okolo 500 odsouzených mužů, z toho pracovně zařazeno je téměř 59 procent. Odsouzení jsou pracovně zařazeni v rámci vlastní režie a prostřednictvím provozovny střediska hospodářské činnosti na pracovištích cizích podnikatelských subjektů uvnitř věznice a ve výrobní zóně. Část odsouzených vykonává práce ve prospěch věznice formou brigádnické činnosti," dodala Bělíková.

Jedním z posledně spuštěným provozem je právě pracoviště PMI Industries, s výhledem zaměstnání pro 40 odsouzených ve dvousměnném provozu.