Když se řekne tanec, většina lidí z Chebu si vybaví tanečního mistra Vladimíra Hánu. Jeho „rukama" již prošly stovky a stovky lidí a tančit naučil i zdánlivě beznadějné případy. Jak se k tanci dostal on sám? Nejen na to se ho Deník ptal.

Nedávno se uskutečnil třiadvacátý ročník Mezinárodní soutěže Grand Prix. Pozorujete po soutěži zvýšený zájem o tanec?

Ano, vždy po soutěži přicházejí noví zájemci o soutěžní tanec. Dokonce jsou mezi zájemci vždy i kluci.

Říká se, že jsou současné děti línější zvlášť právě kluci. Je to podle vás pravda?

V každém případě jsou línější. Na počítačích umějí vše, ale když mají vylézt na strom, tak to je problém. Nebo řeknou: Dnes jsme moc unaveni, měli jsme tělocvik. To je pro mě naprosto nepochopitelné. Když jsme ve škole měli tělocvik, hýbali jsme se pak celý den. Šli jsme pak na kroužek, kde jsme nachodili asi 14 kilometrů, a když jsme přišli domů, tak jsme ještě s klukama hráli fotbal. A nikdo se necítil unavený. Ale samozřejmě to neplatí paušálně na všechny současné děti. I teď se najdou takové ale je to malé procento které líné nejsou a pohyb je těší.

Existuje ideální doba, kdy s tancem začít?

Nejlepší je začít asi v pěti letech. Ti, kteří u tance vydrží, nebo je u toho přidrží rodiče, pak mohou něco dokázat.

Pořádáte i kurzy tance pro dospělé?

Ano, pořádám i taneční pro dospělé. Ty začnou právě v listopadu.

A je možné naučit tančit i úplné „dřevo"?

Jsem přesvědčený, že ano. Alespoň tak, aby si mohl zatančit na plese nebo na zábavě. Samozřejmě že asi ne soutěžně.

O Češích se říká: Co Čech, to muzikant. Existuje národ, který má v krvi tanec?

I spousty Čechů mají k tanci veliký talent, a ani o tom nevědí. A určitě tanec v krvi mají Kubánci, Brazilci a asi skoro všichni z karibské oblasti.

Řekněte, jak jste se k tanci dostal vy?

Už jako malý kluk jsem v kuchyni tančil s maminkou při rádiu polku, valčík a tango. Chodil jsem na taneční kroužek v 7. a 8. třídě. Ten byl v té době v tehdejším Česko-slovensku úplnou výjimkou. A když jsem chodil do tanečních, tehdejší taneční mistr Josef Zelenka si mě vybral a pozval mě do ATK Standard Cheb. A už mi to zůstalo. Prostě mě to moc bavilo.

Máte nějaký „taneční" sen?

Určitě bych chtěl ještě vytrénovat nějaké tanečníky do nejvyšších tanečních tříd. A moc bych si přál, abych při pořádání Mezinárodní taneční soutěže GRAND PRIX Cheb neměl žádné problémy a uspořádal to bez nervozity a v klidu. Ale to asi nepůjde. (smích) Můj velký sen také je, aby se na tuto soutěž přihlašovali sponzoři sami. Ale to už se asi nestane vůbec.