Už tento pátek se otevřou volební místnosti a lidé budou rozhodovat, kdo bude zastupovat zájmy občanů České republiky v Evropském parlamentu. O 21 českých europoslancích budou rozhodovat také obyvatelé Chebska.

V Evropském parlamentu bude 751 poslanců zastupovat zájmy 500 milionů občanů z celkem 28 členských států.

Obyvatelé České republiky budou volit „svých" 21 poslanců.

Funkční období je pět let.

Volby se konají v pátek 23. května od 14 do 22 hodin a v sobotu 24. května od 8 do 14 hodin. „Volební okrsky zůstávají stejné, obyvatelé tak budou volit tam, kde jsou zvyklí," uvedl tajemník chebského úřadu Václav Sýkora. „Na úřadě bude také fungovat dispečink, který bude reagovat třeba na případné požadavky na hlasování doma," podotkl.

Hlasovací lístky by již lidé měli najít ve schránkách. Kdo je nedostane, nemusí se strachovat, získá je totiž i ve volebních místnostech. 

A kdo z Chebska vlastně kandiduje? Nejvyšší místo na kandidátkách z regionu obsadil Pavel Poc z Valů u Mariánských Lázní, devětačtyřicetiletý europoslanec a biolog, který bude u ČSSD bojovat o obhajobu postu ze třetího místa. Na 14. místě u České suverenity kandiduje čtyřiašedesátiletý právník a soukromý zemědělec Jiří Chmelarčík z Chebu. Posledním zástupcem regionu je jednatřicetiletý energetik Petr Třešňák z Mariánských Lázní, který kandiduje na 21. místa za Českou pirátskou stranu.