Kostel, hospoda a pošta, to dříve byly tři věci, které nesměly chybět na žádné, byť malé vesnici. Některé obce Karlovarského kraje se před lety musely smířit s dočasným uzavřením své pobočky pošty. Tomu, že dočasně neznamená navždy, ale občané vísek příliš nevěřili. Přesto na některých místech bylo dočasně opravdu ´jen´ na pár let. Ze znovuotevření své pošty se mohou radovat například v Nebanicích na Chebsku. Před časem zachránil svou poštu i Boží Dar a Jindřichovice.

„Do poslední chvíle jsme tomu nevěřili," řekla starostka Nebanic Jitka Vlková. „Po obci zavládla ohromná radost a musím říct, že je to i zásluha Deníku, který o našem problému hodně psal. Zvlášť důležitá je pošta pro starší občany, ale také obyvatele okolních obcí."

Nebanice ale v nejsou v Karlovarském kraji jedinou obcí, kde došlo ke znovuotevření pobočky ČP. Na Sokolovsku ČP uzavřela v průběhu let řadu malých pošt. Někde o ně ale bojovali. Příkladem jsou Jindřichovice. Tamní radnice doplácí od roku 2011 nájemné. Pošta pak zajišťuje vlastní chod a hradí náklady na provoz. „Nechtěli jsme dopustit, aby pošta byla uzavřena. Stěhují se sem mladí lidé, staví baráky. Navíc tu bydlí řada seniorů, kteří jsou zvyklí si na poštu chodit pro důchod. Jen stěží by si pro něj zajížděli do Kraslic. Pošta prostě patří mezi základní služby, tak jsme o ni nechtěli přijít" uvedla starostka obce Anna Polívková.

Uzavření pošty hrozilo i ve městě Oloví. Radnice nakonec na vlastní náklady přebudovala část přízemí úřadu a pobočka nyní sídlí tam. Naopak v horské Bublavě nebo Stříbrné lidé o poštu přišli. Nicméně tam zajíždí takzvaná motorizovaná pošta.

V Božím Daru na Karlovarsku slouží už několik let takzvaná poštovna. Její provoz zajistilo město jako smluvní partner ČP. „Pošta se stala součástí turistického informačního centra a nahradila původní, kterou chtěla ČP původně bez náhrady uzavřít jako ztrátovou. Projekt nazvaný Pošta Partner může vyřešit situaci, jaká vznikla na Božím Daru i v dalších místech," uvedl božídarský starosta Jan Horník.

Pobočky České pošty se v kraji začaly dočasně uzavírat před pěti lety. Tento osud už postihl například Vojtanov, Mnichov, Bublavu, Chlum Svaté Máří, Krajkovou či Útvinu.