Stavět, nebo nestavět? Na tom se stále nemohou shodnout odpůrci jihovýchodního obchvatu Chebu s jeho příznivci. Podle náměstka hejtmana Petra Navrátila je daleko větší skupina stoupenců stavby, a že se projekt začne do několika měsíců realizovat, je velmi pravděpodobné.

Se stavbou se nesmířili například členové sdružení 'Za přívětivý Podhrad'. Ti by raději přivítali „alternativní řešení" a bojí se i toho, že bude mít obchvat zásadní vliv na životní prostředí. V přípravě projektu vidí pak řadu chyb. „Především stavba není v souladu s platným územním plánem města Chebu, ani se Zásadami územního rozvoje Karlovarského kraje," argumentují odpůrci stavby v dopise adresovaném hejtmanovi kraje. Jak ale potvrdila mluvčí chebského městského úřadu, plánovaný obchvat v souladu s platným územním plánem je. „Bylo již také vydáno územní rozhodnutí," uvedla s tím, že to už také nabylo právní moci, což by nebylo možné, pokud by stavba nebyla v souladu s územním plánem. Náměstek hejtmana Petr Navrátil navíc upozorňuje, že se s obchvatem počítá již od 90. let.

„Jihovýchodní obchvat Chebu není žádná novinka, která by dnes spadla z nebe, ale vychází už z územního plánu roku 1996," sdělil Navrátil. „A já doufám, že konečně snad dojde k jeho realizaci," podotkl s tím, že obchvat podporuje daleko víc lidí, než kritizuje. Projekt tak už momentálně jen čeká na to, zda získá dotaci. Podle Navrátila je pravděpodobnost vysoká a samotná stavba by pak mohla začít v zimě nebo hned zjara.

Na stranu odpůrců se postavil také Robert Pisár, který se domnívá, „že se monstrózní projekt za zhruba 380 milionů korun stane dalším zbytečným pomníčkem." Podle jeho slov neexistují jasné důkazy o tom, že je projekt opravdu potřebný. „Navíc, pokud obří projekt dostane zelenou, dojde v dotčeném území ke znehodnocení půdy, narušení krajiny a zmaření investic do inženýrských sítí," sdělil.

Odpůrci stavby prý podali žalobu proti územníu řízení. „Účastníci řízení jsou rozhodnuti podat tuto žalobu k Evropskému soudu, jelikož je v České republice reálné, že rozsudek bude vydán, až po dokončení stavby," dodávají členové sdružení „Za přívětivý Podhrad."