Po jihovýchodním obchvatu mají začít jezdit první auta, která by jinak jela právě po zmíněných dvou ulicích.

„V pondělí byl zahájen zkušební provoz na dokončené komunikaci," potvrdila mluvčí karlovarského krajského úřadu Jana Pavlíková. Slavnostní otevření obchvatu se uskuteční na začátku příštího týdne.

Jihovýchodní obchvat má z centra města odvést část automobilové dopravy směřující od rychlostní silnice R6 na Svatý Kříž a dále do Německa. Hlavními průjezdními komunikacemi v Chebu přitom podle sledování dopravního zatížení z roku 2010 projelo denně od šesti do čtrnácti tisíc vozidel, z toho minimálně desetina nákladních. Díky obchvatu by se mělo ulevit především obyvatelům ulic 17. listopadu a Evropská, kteří si na bezpečnostní rizika i na exhalace, hluk, otřesy a prašnost způsobené stále intenzivnější dopravou opakovaně stěžovali.

Investorem výstavby jihovýchodního obchvatu je Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje. Necelých 3,4 kilometru dlouhá dvouproudová komunikace, jejíž výstavba byla zahájena loni v březnu, propojí stávající silnici na Podhrad se Svatým Křížem. Na trase budou dva mosty, jeden přes údolí s Hájenským potokem a druhý přes železniční trať na Plzeň, a rovněž dva kruhové objezdy. Jeho výstavba bude stát přibližně 393 milionů korun, přičemž 85 procent nákladů pokryje dotace z ROP Severozápad.