„Dokud nepřijedou stroje, neuvěříme," tak reagují lidé z Drmoulu na informaci, že v roce 2016 by se měl konečně začít stavět tolik očekávaný obchvat.

„Pamatuji si na to, když se objevily zaručené informace o tom, že se začne stavět v roce 2009," řekla Jitka z Drmoulu. „Pak se hovořilo o tom, že se začne v roce 2010. Už tři roky jsme měli dávno po obchvatu jezdit," naráží na sliby z roku 2009.

„Nedivte se, že tomu nevěřím." A není sama. „Kolikrát jsme tohle už slyšeli?" položil otázku jeden z občanů Drmoulu. „Kolikrát nám pak oznámili, že se objevil nějaký zádrhel? Nejvíce mě dokáže naštvat, když řeknou, že chybí peníze. Vždyť kolik zbytečných oprav silnic se jen tady na Chebsku provádí. Ty také nejsou zadarmo. To, že tady kamiony jezdí vyšší rychlostí a ohrožují naše děti, nikoho nezajímá."

Původně měla být přeložka součástí stavby obchvatu Velké Hleďsebe. „Stavba se ale rozdělila," uvedla starostka Drmoulu Vladislava Chalupková.

Zatímco Velká Hleďsebe je několik let bez kamionů, Drmoul a sousedící Trstěnice trpí nepřetržitým provozem dál. Přestože už je dávno vydané pravomocné územní rozhodnutí, stavbě bránilo jediné peníze. Pětikilometrová přeložka má totiž vyjít přibližně na miliardu korun. Podle Ředitelství silnic a dálnic České republiky se dokončuje majetkoprávní příprava stavby obchvatu Drmoulu. „Stavební povolení by mělo být vydáno v prosinci příštího roku," informovala tisková mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. „S realizací se počítá také v roce 2016."

O výstavbu obchvatu bojovala v minulosti nejen drmoulská radnice, ale také sami občané. Několikrát přistoupili k blokádě hlavního silničního tahu obcí. Tehdy i dnes lidé argumentují vysokou hustotou kamionové a nákladní dopravy. Dalším problémem je hluk, při kterém se nedá spát ani při zavřených oknech. A o klidu na zahrádkách se jim nemůže ani zdát. Nezbývá jim tak nic, než doufat, že v roce 2016 se konečně dočkají zahájení stavby.