Proto se obecní úřad dohodl na tom, že pořídí mobilní kompostárnu do obce. A lidem, kteří měli o tento přístroj zájem, umístila obec malé kompostéry přímo k domovu.

„Přejeme si, aby tráva a další biologicky rozložitelný odpad neskončily v popelnicích na komunální odpad, ale abychom ho mohli dále zpracovávat," uvedl starosta obce Krásná Luboš Pokorný.

Následně chce obec kompostéry svážet, a to podle potřeby obyvatel.

„Čas nám ukáže, zdali to bude potřeba vyvézt jednou za čtrnáct dní, anebo jednou za měsíc," informoval starosta.

Kromě nově přistavených kompostérů začala obec proti černým skládkám bioodpadu bojovat již před deseti lety a nedaleko obce vytyčila prostor, kam lze tento druh odpadu vyhazovat. Tam se za ta léta objevilo ale tolik bioodpadu, že obec sama začala přemýšlet o jiném řešení, jak trávu anebo větve zpracovat. „Tím, že jsme zakoupili mobilní kompostárnu, jsme právě schopni i takto vyhozený odpad dále zpracovat," poznamenal Luboš Pokorný.

Pokud někdo z lidí nebude chtít kompostér k domu umístit, a i přesto se na jeho pozemku objeví bioodpad, může pak dotyčný na obec zavolat a ta zajistí odvoz a následně zpracování odpadu, aniž by se museli obyvatelé o odpad speciálně starat. Projekt kompostování v Krásné byl podpořen z Operačního programu Životní prostředí.