Ten už bohužel některé obce na Chebsku vůbec nemají, anebo je ve špatném stavu, najdou se ovšem i výjimky. Roli rychlého informačního média tak přebírají hlavně internetové stránky obcí nebo roznos letáků.

Chebský deník zjišťoval mezi představiteli obcí v regionu, jak to s obecním rozhlasem je právě u nich a jak oni informují své obyvatele.

Obec Libá v současnosti rozhlas nemá. Staré tlampač-ampliony se podle starosty Miloše Vondráčka odstranily nedlouho po revoluci. Libá se přesto na nový bezdrátový rozhlas chystá. Ten bude součástí nového protipovodňového systému, na nějž město dostalo dotaci z operačního programu Ministerstva životního prostředí ČR.

„Veškerý protipovodňový systém, který v sobě nese bezdrátový rozhlas se šestnácti ampliony v Libé a částech Hůrka a Sorkov a čidla na měření výše hladiny toků, pořídíme až ve třetí čtvrtině letošního roku z dotace," uvedl starosta Vondráček s tím, že se obec bude na více než milionovém nákupu podílet částkou sto tisíc korun.

Také Ovesné Kladruby na Mariánskolázeňsku už rozhlas nemají. „Pokud chceme informovat naše občany, tak hlavně pomocí našich webových stránek anebo jim nosíme přímo do schránky letáčky," upřesnila starostka Aurelie Skřivanová.

„Máme obecní bezdrátový rozhlas, ale v současné době je nefunkční, už jsme požádali o jeho opravu," uvedla starostka Tří Seker Dagmar Strnadová. „V našem rozhlasu se vybily akumulátory a je nesmírně těžké sehnat firmu, která by je dokázala nabít. Většinou jsme rozhlasem informovali občany o kulturních a dalších důležitých akcích v naší obci. Nyní to řešíme vydáváním Sekerských novinek, které nosíme do schránek občanů, a všechny informace jsou také na webových stránkách obce," dodala.

Obec Drmoul na Mariánskolázeňsku je jednou z obcí, kde je místní rozhlas v naprostém pořádku a je hojně využíván. To potvrdil také místostarosta obce Josef Švajgl. „Obecní rozhlas používáme hlavně pro informování občanů obce o různých akcích. Je také napojen na všechny složky integrovaného záchranného systému v případě nenadálých událostí. Nejnovější části obce ho ovšem zatím nemají, ale do budoucna je to v plánu. Už je připraven projekt na jeho rozšíření," dodal.