Otázka pro Jiřího Pošmuru z Mykologického klubu Slavkovský les
Největší houbařská sezona je již několik týdnů za námi. Je ale možné najít nějaké chutné houby ještě těsně před Vánoci?
Obleva přispěla k růstu vánoční houby penízovky sametonohé, kterou už tradičně přidávám do svátečního oběda, vánočního kuby. Se čtenáři se proto mohu podělit také o recept.
Na čtyři porce budeme potřebovat: 500 gramů krup (trhané nebo perličky), 200 gramů sušených černých hub (stročků, křemenáčů, kozáků a strakošů můžeme přidat i čerstvě utrženou vánoční houbu penízovku sametonohou), 6 stroužků česneku, majoránku, sůl, pepř, 200 gramů sádla, hrst menších škvarků a jako přílohu kyselé okurky.
Krupky uvaříme krátce doměkka a smícháme s majoránkou, solí, pepřem a přidáme hrst škvarků a lisovaný česnek. Povařené houby osmahneme na sádle a vmícháme do kroupové směsi. Přemístíme do sádlem vymazané zapékací misky a pečeme ve středně teplé troubě dozlatova asi 30 minut.