"Vzhledem ke klimatickým podmínkám, které neumožňují dodržet technologické požadavky na provádění některých prací, například betonáže, se realizace zdržela natolik, že bylo nutné prodloužit termín do konce dubna 2023," uvádí mluvčí Městského úřadu v Aši Milan Vrbata.

Stavba byla měla hotová v průběhu loňského roku, její zahájení ale zdržela administrativa kolem přidělení dotace od Ministerstva zemědělství ČR. "Kromě úprav hráze dojde také na odbahnění dna rybníku. Oprava hráze spočívá v úpravě jejího tělesa pro zásobní kapacitu při povodňových stavech, výstavbě nového bezpečnostního přelivu, výměně požeráku a stavbě nového propustku pod komunikací, dimenzovaného na stoletou vodu," informoval mluvčí.

Nejen včelky patří mezi důležité opylovatele.
Kilogram medu už stojí i 200 korun, nejspíš zase podraží

Práce byly podle smlouvy se zhotovitelem zahájeny 12. září loňského roku, předání hotového díla smlouva předpokládala na konci ledna 2023. Opravy provádí společnost STREETLINE z Karlových Varů, která uspěla ve výběrovém řízení s cenou 3,6 milionu korun. Na zajištění výkonu koordinátora BOZP a technického dozoru investora bude vynaloženo dalších 84 tisíc korun.

"Město na rekonstrukci rybníku získalo dotaci od státu, a to na opravu hráze. Dotace činí až 70 procent uznatelných nákladů. Žádali jsme ještě o dotaci na odbahnění, ale město neuspělo kvůli nesplnění limitu výšky bahna," sdělil mluvčí.

Plocha rybníku ve Vernéřově je zhruba 4000 metrů čtverečních, nachází se uvnitř obce, v blízkosti zástavby rodinných domů a rekreačních objektů.