„S opravami budeme muset začít co nejdříve, ale musíme počkat na podepsání převodu," sdělil chebský místostarosta Pavel Hojda. Přitom na rekonstrukci letištní plochy není mnoho času, v červnu se tu totiž uskuteční jedinečná oslava 100. výročí.

„Než se zahájí výběrové řízení na dodavatele stavby a další administrace, uběhne mnoho týdnů, je reálně možné, že se oprava do oslav výročí nestihne, a to by byla velká škoda," poznamenal Pavel Hojda.

Převod letiště už by byl hotový, kdyby však nenastaly na začátku jednání problémy. S Ministerstvem dopravy město Cheb již před několika měsíci podepsalo smlouvu o bezplatném převodu na město Cheb. Když však mělo smlouvu podepsat Ministerstvo financí, tak se obávalo možné nedovolené podpory, takže muselo požádat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže o rozhodnutí. Tamní úředníci však sdělili, že o tom nemohou rozhodnout, a předali tuto smlouvu na Evropskou komisi. Ta po prověření rozhodla, že se o nepovolenou podporu nejedná.

Převod letiště do vlastnictví města Chebu se s největší pravděpodobností uskuteční v následujících dnech. Následně nato začne oprava celkem kilometrové přistávací dráhy, tak aby práce skončily před začátkem oslav 100. výročí letiště. Nyní většina letadel přistává na trávníku. (bur)