„Letošní Seeberský advent má motto Chuť a vůně Vánoc. Připravili jsme tedy program takový, aby si smysly návštěvníků přišly na své,“ uvedl Štěpán Karel Odstrčil, ředitel Městského muzea Františkovy Lázně, které hrad Seeberg spravuje. „Můžeme vidět štědrovečerní tabuli s nejrůznějšími pokrmy, které se běžně jedly před sto lety na Chebsku. Na rozdíl od minulých ročníků jsme se tentokrát zaměřili na tabuli spíš bohatších obyvatel našeho regionu. Takže kromě našich oblíbených ´Bröihtn Biazala´ můžeme vidět i tradiční cukroví, jako jsou třeba datlové pusinky, zázvorky, nebo také kapra na černo neboli na český způsob,“ řekl.

To, co kdysi bývalo doménou jen bohatších rodin, vnímáme dnes jako samozřejmé. „Suroviny, které jsou nám dnes běžně dostupné, jako třeba oříšky, mandle, citrusy, patřily před sto lety k luxusnímu zboží a stály poměrně dost peněz. Levná záležitost nebyl ani cukr nebo bílá mouka,“ vysvětlil. V chudších rodinách si tak mohli o nám známém cukroví či štóle nechat jen zdát, každý si je totiž nemohl dovolit. „Zatímco si bohatší domácnosti mohly jako hlavní chod dovolit kapra, u chudších rodin jím byly právě ´Biazala´ – blanšírované kousky kynutého těsta posypané strouhaným perníkem a zalité medem.“