Otázka pro Jiřího Pošmuru z Chebu, předsedu Mykologického klubu Slavkovský les:

Mohou si zájemci i v současném počasí zpestřit jídelníček čerstvě nasbíranými houbami?

Určitě ano! Jen to chce znát ta správná místa. V lesích v okolí Chebu jsou pod sněhem například penízovky sametonohé a třeba také exempláře ucha jidášova. Právě penízovky sbírám u Zelené hory. Vyrůstají v hustých trsech na odumírajících, ale často i živých listnatých stromech. Najdeme ji na kmenech, větvích nebo pařezech hlavně maďálů, vrb a topolů. Jsou jedlé. Použitelné jsou však jen kloboučky. Třeně kvůli jejich tuhosti můžeme zahodit někde v lese. Jsou velmi chutnou přísadou pod různá masa. Použít se dají i do polévek. Vařením získávají jemně kořeněnou vůni. Dají se také použít jako přísada do populárního vánočního kuby.