Památník obětem I. světové války má vzniknout ve Studánce na Ašsku. Projekt chystá hranická radnice. Záměr však nemá jen příznivce, ale i odpůrce. V tomto případě se objevily některé drobné komplikace, které bude muset hranická radnice nejdříve vyřešit.

„Zádrhele nám způsobují účastníci stavebního řízení, kteří k umístění památníku mají nejrůznější výhrady," podotkl starosta Miroslav Picka s tím, že se pokusí tyto problémy v nejbližší době vyřešit, aby se povedlo památník umístit co nejdříve.

Pomník by přitom měl stát ve Studánce již tento rok. Kolik však bude celá akce stát, není zatím jasné.

„Při rekonstrukci jednoho z domů před několika lety stavebníci objevili památník těchto obětí," poznamenal starosta.

„Protože byl neporušený, vyjmuli ho ze zdi a na několik let ho umístili na místní hřbitov," vysvětlil starosta. Právě nyní však hranickou radnici napadlo, že by bylo vhodné najít pro památník vhodné místo a vystavit ho pro veřejnost.

„Důvodem je především to, že se o tento památník začali zajímat i potomci tehdejších obyvatel ve Studánce," vysvětlil starosta.

Kdy památník spatří světlo světa, se zatím přesně neví. „Mám za to, že tento památník by ve Studánce klidně stát mohl. Mně osobně by to nevadilo. Myslím, že jde o dobrou věc," řekla Jana Krátká z Hranic.

„Musíme nyní najít nejvhodnější pietní místo, kam bychom pomník usadili a ukázali tak veřejnosti," konstatoval Picka. Nejlepší by podle něho bylo, kdyby se památník objevil ještě letos.