„V Mírové je dokončováno parkoviště s kapacitou 12 míst, v Tesařské ulici, podél bývalého Lidového domu, bude občanům k dispozici dalších 19 kolmých parkovacích stání, včetně jednoho vyhrazeného pro osoby s tělesným postižením,“ uvedl Milan Vrbata, mluvčí Městského úřadu Aš. „Projekt počítá také s novou dešťovou kanalizací, novým veřejným osvětlením a chodníky,“ podotkl.

Rekonstrukce části sídliště se dotkla také veřejné zeleně. „Už loni tu byly pokáceny vzrostlé modříny, javory a jasany. Místo nich je navržena výsadba nových stromů menšího vzrůstu a pásová výsadba keřů. Záměrem je vytvořit zelenou clonu mezi parkovištěm u Lidového domu a pěší komunikací,“ popsal chystané úpravy mluvčí. Vysazeno bude 19 stromů, javory a jasany, a přes dvě stovky keřů a nižších dřevin, především habrů, pámelníků a ptačí zob.

Stavba je dokončena s přibližně měsíčním předstihem oproti smlouvě o dílo a také stromy se měly sázet v letním období. „Toto období je ale pro dřeviny krajně nevhodné a s velkou pravděpodobností by docházelo k jejich zasychání a odumření,“ potvrdil Milan Vrbata.

Vlivem parného počasí posledních dní se začal nad zahřátými silnicemi a chodníky v centrech měst v kraji hromadit přízemní ozón. Tento plyn způsobuje zdravotní problémy.
Lidi dusí nebezpečný ozón