Odborníci ale radí: než pořídíte roztomilý chlupatý dáreček pod stromeček, pořádně si to nechte projít hlavou.
„Rodiče by si měli nejdříve rozmyslet, jestli pořídit dítěti pejska jako dárek," řekla chovatelka a provozovatelka psího útulku v Mariánských Lázních Jaroslava Voltrová. „Je to závazek na několik let a dítě může chlupatý mazlíček brzy omrzet a starost o zvíře pak zůstane jen a jen na rodičích."


Pokud už si je rodič jistý, že jeho dítko je schopné se o zvíře postarat, měl by zcela vážně zvážit výběr plemene. „Každé plemeno má jinou povahu. Proto by v žádném případě neměli kupovat psa jen proto, že se jim líbí. Je vhodné nastudovat si nejdříve odborné materiály o povaze jednotlivého plemene a jeho potřebách," připomněla Jaroslava Voltrová s tím, že vánoční dárečky také mohou skončit v útulcích.


Svůj omyl přiznávají i někteří rodiče. „Syn žadonil o pejska několikrát," začala vyprávět Sabina Strádalová z Chebu. „Mysleli jsme, že už je na zvířátko dost velký. Tak jsme mu o loňských Vánocích pod stromeček štěňátko dali. Po několika týdnech jsme si moc dobře uvědomili, že to byla chyba," řekla s tím, že venčení i krmení zbylo nakonec na rodiče. „Možná jsme tehdy měli začít křečkem, osmákem nebo morčetem, abychom viděli, jestli ta péče synovi vydrží. Pejska jsme samozřejmě do žádného útulku nedali a žije s námi spokojeným životem, jen veškeré břemeno péče zůstalo na nás."


Ani kočička jako vánoční dárek není pro malé dítě nejvhodnější. Je sice méně náročnější na péči než pes, ale na rozdíl od něj je méně kontaktní a dítě se s ní příliš nepomazlí.
Pokud rodič přece jen chce věnovat chlupatý dáreček pod stromeček, měl by raději vybírat například hlodavce. Ti se nedožívají vysokého věku a nepotřebují takovou péči jako psi.