Pět nových soch od včerejška zdobí zákoutí Chebu. Jde o díla z workshopu Socha pro Cheb, který se konal v rámci letošní Krajinné výstavy.

Na třítýdenním workshopu, který se uskutečnil na přelomu června a července, se podílelo pět sochařů: Jiří Kačer, Vojtěch Míča, Pavel Cupák, Michal Micl Novotný a Miroslav Žáčok.

Poprvé mohli lidé výsledky spatřit už v červenci, kdy se ve dvoře v chebské Hradební ulici odehrálo slavnostní představení soch. V tomto dvoře autoři také pracovali a během tří týdnů mohli postupující práci sledovat zájemci z řad široké veřejnosti. „Podobná akce se konala už v roce 2006, také v rámci Krajinné výstavy," uvedl Zbyněk Illek, ředitel Galerie 4. Právě ta pro město podobné workshopy pořádá. Před sedmi lety se ale tvořilo ze dřeva i kamene, tentokrát umělci pracovali jen s kamenem. Jak při odhalení soch Illek podotkl, vybrali kvalitní hořický pískovec a kvalitní umělce.

Nové sochy tak od včerejška stojí před Kulturním centrem Svoboda, v parku u Kubelíkovy ulice a tři jsou umístěné v Krajince.

„Se samotnou instalací soch velmi pomohli také pracovníci Chebských technických služeb, především pan Pucholt," podotkla Irena Stolínová z odboru správy majetku chebské radnice.