Případ, kdy se asi před rokem odehrálo přepadení pracovníka jednoho chebského kasina a útočníci se zmocnili částky takřka pětadvacet tisíc eur, se v Chebu neustále propírá. Nyní nově může celá kauza navíc uškodit i sourozenci jednoho z obžalovaných. Údajně se totiž snažil působit na svědka, aby v tomto případu pomohl svému bratrovi.

Chebský deník se od přítomných ve veřejném hlavním líčení dozvěděl, že politik Petr Černý měl svým způsobem ovlivňovat poškozeného svědka.

Dotaz Chebského deníku Krajskému soudu v Plzni proto zněl: „Při hlavním líčení v trestní věci proti obžalovaným Romanu Bednářovi, Martinu Janů, Ivanu Sopkovi, Ladislavu Černému a Martinu Bíbovi mělo zaznít, že bratr Ladislava Černého Petr Černý se snažil ovlivňovat výpověď svědka (poškozeného), a to proto, aby čin byl klasifikován jako krádež a ne loupežné přepadení. Měl na něj činit i nátlak, a dokonce mu i vyhrožovat (zejména tím, že by mohl být do celé kauzy zatažen tak, že vlastně napomáhal podvodu)?"

Jak reagoval soud?

„Vaši informaci můžeme potvrdit," uvedla mluvčí Krajského soudu v Plzni Alexandra Vaňková. „Soud již předvolal Petra Černého jako svědka. Dále k vašemu dotazu sděluji, že svědek bude při hlavním líčení poučen dle trestního řádu o možnosti odepřít výpověď," uvedl předseda senátu Jan Špeta.

Petr Černý se však důrazně ohradil. „Odmítám jakékoliv informace o údajném ovlivňování. Obsah těchto ´informací´ mi není do dnešního dne ani znám. S ohledem na probíhající řízení a na fakt, že budu k případu bratra vyslechnut v polovině června jako svědek, nebudu a nemohu podávat k této věci jakékoliv vyjádření médiím," vyslovil se Petr Černý. Toho ´podrželi´ také jeho straničtí kolegové z ODS. „Co se týče pozice pana Mgr. Petra Černého na kandidátce ODS pro volby do Zastupitelstva Karlovarského kraje, rád bych uvedl, že pan Černý je k soudu předvolán jako svědek v kauze svého bratra. Slova poškozeného, že se jej pan Petr Černý snažil ovlivnit ve prospěch svého bratra, pan Černý podle mých informací striktně odmítá. V této chvíli tak není důvod k tomu, aby došlo ke změně na kandidátce," řekl Jan Mraček, člen výkonné rady, předseda oblastního sdružení ODS.


„Vybrali" peníze z chebského kasina Tivoli! Nešlo však o ruletu

O bezmála pětadvacet tisíc eur a jednoho přepadeného zaměstnance z kasina Tivoli v chebském Svatém Kříži se jedná v případu, který rozplétá Krajský soud v Plzni.

Před ten předstoupila pětice mužů, kterou státní zástupce viní z toho, že začátkem května loňského roku měla přepadnout pracovníka jednoho kasina v Chebu. Ten právě vezl tržbu v hodnotě necelých pětadvaceti tisíc eur. Na přepadení se pětice měla domlouvat zhruba týden.

Podle spisu hlavními aktéry byli čtyřicetiletý protřelý kriminálník Roman Bednář z Prahy a jeho o šest let mladší kumpán Martin Janů ze Žatce. Byli to právě oni dva, kteří měli rozbít okénko u auta, kde seděl krupiér s tržbou. Pak nasedli do přistaveného vozidla, které řídil obžalovaný Martin Bíba, a odjeli. Odcizené peníze si pak s dalšími obžalovanými Ivanem Sopkem a Ladislavem Černým rozdělili.