„V Poohří jsou nově nainstalované tři kamerové body, a to na pravém i levém břehu a také u lanového centra," uvedl Michal Pospíšil, místostarosta Chebu, který má na starosti městskou policii. Jak vysvětlil, kamery mají lepší rozlišení, navíc mají také kvalitní večerní vidění. „Kamera na levém břehu je navíc umístěná na stožáru, a tak má záběr 360 stupňů. Druhá byla instalovaná na takzvanou Myšárnu, a tak může dobře monitorovat například situaci na Šancích, které patřily k problémovým lokalitám," řekl a podotkl, že zde mládež často holdovala alkoholu.

V současné době tak Cheb hlídá dohromady 18 městských kamer.

„Jsou rozmístěné tak, že na sebe s drobnými odbočkami navazují," poznamenal Pospíšil. Zda a kdy přibudou další, není jasné. „Na systém by muselo dohlížet víc osob, navíc je to také otázka peněz. Tři nové kamery přišly městskou kasu na necelých 400 tisíc korun," vysvětlil.

S kamerovým systémem jsou v Chebu velmi spokojení.

„Poslední rok využíváme kamerový systém pro odhalování přestupků podstatně více než dříve. Po jeho obsluze požadujeme, aby se soustavně zaměřovala hlavně na ta místa, kde je porušování veřejného pořádku nejčastější," uvedl Pospíšil. „Zatímco za loňské první pololetí jsme od obsluhy kamerového systému dostali pouze 86 podnětů, za stejné období letošního roku to byla téměř tisícovka."

Mezi nejproblematičtější místa v Chebu patří nádraží, kde se hojně srocují bezdomovci, ale také pěší zóna. Tam bývají problémy hlavně večer a o víkendech.

A kde by si kamery přáli obyvatelé města?

„Asi u Prioru. Vím, že tady nekspíše jsou, a tak by bylo snad nejlepší, kdyby tu městská policie sídlila," odpověděl devětatřicetiletý Radek. Podle sedmadvacetileté Martiny je už ale v Chebu kamer dostatek.

„Nelíbí se mi, že je člověk sledovaný téměř na každém kroku. Chápu, že je to kvůli bezpečnosti, ale také tato problematika má své pro i proti," konstatovala.