Jeho zatím nejvyšší hodnota dosáhla ve čtvrtek v podvečer 2,9 magnituda a ohnisko bylo severně od obce Nový Kostel v hloubce 9,5 kilometru. Záchvěv vyděsil tisíce lidí napříč celým krajem. Jestli se budou otřesy opakovat a v jaké míře, zatím nedokáží odborníci říct. Otřesy pokračovaly i během pátečních brzkých ranních hodin, takže lidi budily i ze spánku.

„Můžeme potvrdit, že jsme opravdu v Karlovarském kraji zaznamenali zvýšenou zemětřesnou aktivitu,“ sdělila seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze. „Maximální otřes jsme zaznamenali ve čtvrtek v 16.25 našeho letního času a jeho síla byla 2,9 magnituda,“ informovala seismoložka. Otřes pocítili lidé zejména ze severněji orientovaných měst a obcí, jako jsou Luby, Skalná, Plesná, Aš, Kraslice anebo Šindelová. Některé otřesy byly cítit i v Chebu.

„Zemětřesení jsem samozřejmě zaregistroval, a to i s pomocí mého psa, který z ničeho nic začal pobíhat po zahradě. K tomu všemu se mi nad hlavou splašili i ptáci, kteří všichni najednou z koruny stromu vzlétli k nebi. A k tomu se ozvalo to šílené dunění, jako při bouřce nebo průjezdu vlaku,“ sdělil své dojmy pozorovatel počasí Rudolf Kovařík ze Šindelové na Sokolovsku. „Otřesy mě nenechaly ani vyspat, protože během celé noci jsem pocítil hned několik záchvěvů, a to i přesto, že jsou všechny kolem druhého magnituda,“ podotkl.

„Jedná se o klasický zemětřesný roj, který je specifický tím, že se v něm vyskytuje více silnějších záchvěvů za sebou. Otřesy budou pokračovat, ale jak dlouho, nedokážeme říci,“ dodala seismoložka.

Takto vypadá záznam nového zemětřesení z dnešního dne ze seismografu v Novém Kostele.
Region zasáhlo další zemětřesení. Ohlásilo se duněním