Nepořádek, hloupé vtípky a strach. Takový dojem na Chebanech zanechávají bezdomovci a různí nepřizpůsobiví občané, kteří hojně obklopují lavičky u chebského nádraží. A to celý den, leckdy až do brzkých ranních hodin. Jelikož se budova nádraží v Chebu na noc zamyká, přesouvají se všichni bezdomovci do okolí. Podle zástupce ředitele Městské policie (MP) v Chebu Pavla Cheníčka sem vyjíždějí policejní hlídky velmi často.

„Ano, je to tak, bohužel bezdomovci jsou zde dlouhodobým problémem," řekl Pavel Cheníček. „Celý objekt nádraží se pro nás stal kontrolovaným úsekem číslo jedna, to znamená, že jsou sem vysílány také pěší hlídky v různých časech, aby se bezdomovci nemohli na chvíli stáhnout a poté se tu opět usadit. Místo je střeženo také kamerovým systémem. Letní měsíce jsou pro jejich výskyt mnohem horší, protože je teplo. Často jsou odváženi na záchytnou stanici v Sokolově, protože bývají silně podnapilí, což je smyslem jejich výskytu a sdružování právě u chebského nádraží," vysvětlil.

„Budova nádraží se zamyká ve 24 hodin a odemyká se ve 3 hodiny a padesát minut ráno, kdy začínají jezdit první vlaky," sdělila mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. „Problém s bezdomovci na chebském nádraží je nám znám, ale nejedná se pouze o Cheb. Jejich výskyt sledujeme po celém Česku. Na jejich vyhánění z budovy nádraží najímáme bezpečnostní agenturu, která to řeší. Pozemky před budovou nádraží nám ale nepatří," dodala.

Jenže vyděšení jsou hlavně místní občané. A to i muži. Třicetiletý Jan z Chebu se večernímu nádraží vyhýbá. Jednou ho bezdomovec totiž dokonce napadl a utíkal za ním. A jelikož vypadal podle Jana velmi nevábně, tak vzal Cheban raději nohy na ramena.

„Měl jsem vážně nahnáno," řekl. „Nejde o to, že bych se neuměl bránit, ale ten bezdomovec byl tak špinavý a smradlavý, že jsem se bál se ho vůbec dotknout. Roztržka vznikla tím, že začal onen bezdomovec pořvávat sprostá slova na mou přítelkyni a já jsem se ohradil," upřesnil.