„Štola v Komorní hůrce prošla všemi revizemi a už je možné ji navštívit. Ovšem po předchozí domluvě. Kontakt zájemci najdou na webových stránkách Městského muzea Františkovy Lázně, pod které rezervace Soos i Komorní hůrka patří. Kvůli otevření Komorní hůrky vznikl i zábavný edukační program s pracovními listy v češtině a němčině. Při testovacích akcích jsme je už vyzkoušeli a od studentů dostali zpětnou vazbu,“ informoval správce rezervace Soos Zdeněk Soukup.

V příštím roce vznikne u vstupu do podzemí sopky návštěvnické centrum za zhruba milion korun. Tam najdou zázemí návštěvníci, kteří budou mít o prohlídku podzemí Komorní hůrky zájem. Samozřejmostí bude i vybudování parkoviště. V současné době prochází projektová dokumentace schvalovacím procesem.

Kostel Kappl nedaleko Waldsassenu vyniká svou geometrií.
Jednu z nejneobvyklejších staveb Německa najdete jen kousek od Chebu

„Muzeum Františkovy Lázně pro zájemce o prohlídku podzemí sopky připravuje rezervační systém. Zájemci si budou moci přes městské infocentrum nebo františkolázeňské muzeum vstupenku jednoduše koupit. Štola nebude otevřená 24 hodin denně, ale lidé se budou moci zarezervovat na konkrétní den a hodinu,“ sdělil místostarosta Františkových Lázní Otakar Skala.

Ve štole pod Komorní hůrkou je potřeba udělat ještě několik úprav, aby pohyb v podzemí byl maximálně bezpečný.

„V chodbě zbývá doplnit osvětlení, protože tam zatím chybí. Chceme trochu upravit i schody uvnitř štoly, ale jinak je téměř vše připraveno, aby se tam mohli lidé pohybovat v bezpečí. Samozřejmě, že až prohlídky oficiálně začnou, dostanou návštěvníci i na hlavu ochrannou helmu, přece jen se budou pohybovat v důlním prostoru,“ řekl seismolog Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky Milan Brož.

Ilustrační foto
KVÍZ: Sladké Vánoce. Vyzkoušejte si test, jak dobře znáte cukroví

Chodba pod Komorní hůrkou je dlouhá zhruba 30 metrů a nachází se v hloubce 15 metrů pod povrchem.

Zároveň spolu s projektem Brána do nitra země se připravuje i animovaný průvodce po zajímavých místech regionu.

„V rámci projektu s názvem 3D animace Západočeského lázeňského trojúhelníku, který vzniká ve spolupráci Geofyzikálního ústavu a Karlovarského kraje, chceme motivovat lázeňské hosty nejen ve Františkových Lázních, aby poznali i tyto lázně které jsou zapsány od roku 2021 do seznamu přírodního a kulturního dědictví UNESCO, a vyrazili i na výlety do jejich blízkého okolí. Samozřejmě na Komorní hůrku, Soos, hrad Seeberg nebo na zámek Kynžvart. Rádi bychom takto ještě více zviditelnili chebský region a zároveň upozornili na místa, o kterých se moc neví,“ poznamenal Milan Brož. Pozvánku pro ně chytají děti z Geofyzikálního centra při základní škole ve Skalné ve svých prezentacích s názvem Magická místa Karlovarského kraje – UNESCO,“ popsal Milan Brož.

Úpravy se dočkají i jednotlivá zastavení naučné stezky kolem sopky. Obnovu zajistí správci areálu za pomoci Agentury ochrany přírody a krajiny.

Před mariánskolázeňským hotelem Krakonoš jsou k vidění pohádkové postavy.
Perníková chaloupka, princ Bajaja nebo Růženka. V Mariánkách mají pohádkový park

V rámci projektu spolupracuje Česká republika také s německým městem Fichtelberg. Tam se podařilo zpřístupnit pro širokou veřejnost historický železorudný důl. V plánu tak je, aby lidé vyrazili na výlet na všechny tři lokality, tedy do dolu, na Komorní hůrku a na Soos.

„Město Fichtelberg je plné historie, a my bychom tuto historii chtěli přiblížit návštěvníkům, aby se o našem regionu dozvěděli mnohem více. Spolupráce s českými partnery byla výtečná, bez této spolupráce bychom tento projekt nemohli nikdy realizovat a těším se na další projekty,“ sdělil starosta města Fichtelberg Sebastian Voit.

Obnova šachet i jejich zpřístupnění je součástí projektu Brána do nitra země, financovány jsou z přeshraničních česko-německých fondů.