Podzemní kontejnery se v Chebu osvědčily. Letos by proto měly v centru města přibýt další.

„V současné době máme ve městě čtyři stání podzemních kontejnerů," uvedl chebský místostarosta Tomáš Linda. „Stání ve Sládkově a Jakubské slouží na směsný komunální odpad, do podzemních kontejnerů v Palackého a Školní ulici je možné vyhodit i separovaný odpad."

A nová stání mají vzniknout také letos. „Jedno chceme vybudovat ve vnitrobloku za Galerií výtvarného umění ve Školní ulici, druhé pak v dolní části Školní ulice při vjezdu na Kostelní náměstí," podotkl s tím, že jedno stání zde nahradí dvacet popelnic, které bývaly zdrojem nepořádku. A pokud by zbyly finance, další podzemní kontejnery vzniknou na křižovatce ulic Karlova a Svobody.

Podle Lindy se investice do podzemních kontejnerů vyplatila. „Rozhodně je u nich větší pořádek. Samozřejmě, někdy tam bohužel někdo vyhodí třeba velkou krabici, kterou kontejner ucpe, takže se věci hromadí kolem. Za celou dobu ale evidujeme jednotky případů," doplnil.

Podle místostarosty Michala Pospíšila, který řídí chebskou městskou policii, stále řada lidí nevyužívá služeb sběrných dvorů, kam je možné zdarma odvézt velkoobjemový odpad.

„Hlídky u kontejnerů stále nachází starý nábytek či vybourané jádro," sdělil s tím, že v takových případech hledají, kdo tak odpad vyhodil. Takový občan se pak může 'těšit' na pokutu, a ještě bude muset nepořádek zlikvidovat.

V Chebu přitom funguje jedinečná služba Taxi odpad, v rámci které pracovníci Chebských technických služeb odvážejí odpad do dvora za sto korun. „Pokud chce někdo vyklidit třeba sklep nebo půdu, může si objednat za 700 korun kontejner, a to na celý víkend," podotkl ještě Linda.