Kdo má rád houbové řízky nebo smaženici, měl by vyrazit do lesa. Z mechu a jehličí tam vykukují hlavičky hub, které jen čekají, až je lidé seberou do košíku a doma v kuchyni přemění na skvostné pochoutky. Nyní na podzim roste celá řada výborných hub hřiby, kozáky, poddoubníky, křemenáče či modráky. A lze je najít nejen v lesních houštinách, ale i na stráních v okolí břízek. Právě tam se pro ně vypravil vášnivý houbař Radek Karhan z Kraslic.

„Mám vytipovaná místa, kde houby pokaždé najdu. Jsou to osvědčená zákoutí v břízkách nad Kraslicemi. Svoji oblíbenou trasu ale samozřejmě neprozradím,“ pousmál se Karhan. „Nedávno jsem dostal chuť na smaženici, tak jsem vyšel do lesa a zanedlouho jsem měl nasbíráno,“ doplnil.

Sbírat houby v těchto dnech vyrážejí i celé rodiny. „V neděli jsme si udělali hezkou procházku lesem. Asi za hodinku jsme měli zaplněné košíky. Řeknu vám, to byla úroda. Houby byly pořádně veliké, masité a úplně bez červů,“ pochlubila se Dana z Kraslic.

Velké překvapení čekalo před pár dny na Ladislava z Bukovan, když na své zahradě objevil malou armádu hříbků.

„Napočítal jsem jich kolem dvaceti. Byly krásné a zdravé,“ řekl zahrádkář.