„V Karlovarském kraji se cvičení uskutečnilo na čtyřech bývalých hraničních přechodech, a to Aš-Selb, Potůčky Johanngeorgenstadt, Pomezí nad Ohří- Schirnding a Kraslice-Klingenthal," sdělila policejní mluvčí Kateřina Krejčí.

Každý hraniční přechod policisté označili podle všech předpisů a umístili před něj značku Stop Kontrola. Každý z projíždějících, tak byl povinen zastavit.

„Hlídka provedla u každého vozidla vizuální kontrolu osádky a u vytipovaných vozidel důkladnou kontrolu osob a jejich dokladů," poznamenala Kateřina Krejčí.

Celá dopravní akce se uskutečnila nejen v Karlovarském kraji, ale i na dalších 12 místech České republiky.

„Cílem cvičení bylo ověřit připravenost Policie České republiky na rozhodnutí ministra vnitra o znovuzavedení kontrol na státních hranicích s Německem v souladu s nedávno novelizovaným zákonem o ochraně státních hranic ČR," vysvětlila tisková mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Součástí cvičení bylo kromě nasazení sil a prostředků Policie České republiky na státních hranicích také zřízení a zprovoznění ´registračního místa´ v lokalitě, kde je na území sousedního státu provozováno pobytové středisko pro žadatele o azyl.

„Dalším úkolem cvičení bylo ověřit funkčnost typového plánu pro zřízení registračního místa, zmapovat jeho kritická místa a otestovat v reálných podmínkách registrační informační systém, jehož účelem je zaregistrovat základní osobní údaje cizince a úkony, které s ním byly v rámci registračního místa provedeny," dodala mluvčí Kateřina Rendlová.