Kriminalisté obsadili dům ve Františkových Lázních. Podle informací Deníku se zde nacházela herna občanského sdružení Život je hrou. To prý neoprávněně zakládá kluby, v nichž nelegálně provozuje loterie. 

"Kriminalisté prohlížejí nebytové prostory domu ve Františkových Lázních," potvrdila policejní mluvčí Zuzana Týřová. Podle jejích slov v budově nacházejí automaty, které budou policisté s velkou pravděpodobností zajišťovat. "Kriminalisté jsou stále na místě a případ šetří," podotkla s tím, že nakonec policisté celkem odvezli devět herních automatů. 

Proti sdružení už dlouho vystoupuje například SPELOS (Sdružení provozovatelů centrálních loterních systémů). To upozorňuje, že se podobné herny objevují především na místech, kde platí silně regulující nebo dokonce prohibiční obecně závazné vyhlášky. A to je také případ Františkových Lázní.

Sdružení ve svých stanovách uvádí, že je založeno za účelem „využití volného času svého, členů své rodiny či přátel, ale i dalších v souladu s rozvíjením duševní, tělesné i intelektuální úrovně se zaměřením na provozování, propagaci, zdokonalování a vymýšlení nejrůznějších her…". Jenže ve skutečnosti nabízí provoz výherních hracích přístrojů i jiných podobných zařízení se standardním peněžitým vkladem, procesem hry i výplatou případné výhry.

Není tak divu, že před časem provedla policie v pobočkách sdružení celorepublikový zátah. Podle SPELOS ale skončila bezvýsledně – nikdo prý dosud nebyl potrestán a občanské sdružení se v některých městech vrací zpět do svých původních provozoven. Další podobné sdružení nese název Hrou proti stresu. I sem, stejně jako v prvním případě, mohou chodit jen členové spolku. Rozdíl je pouze v tom, že zatímco Život je hrou nabízí především hru na výherních hracích přístrojích, spolek Hrou proti stresu se zaměřuje na hru s žetony, které se však směňují za peníze. Spolek Hrou proti strestu působí také v Klarovech, které už problém řeší s policií. 

„Tento postup samozřejmě vítáme. Sami se snažíme nelegální provoz loterií na území celé republiky monitorovat," uvedl Petr vrzáň, výkonný ředitel SPELOS. "Informace poté předáváme orgánům činným v trestním řízení. Sdružení a spolků, provozující černý hazard, je však u nás celá řada a stále vznikají další a další. Bohužel jde o důsledek legislativy a přehnaných regulačních opatření. Na problémy s nelegálními provozovateli totiž upozorňují také okolní země, které v oblasti loterií zavedly prohibici. Trh ovládlo podsvětí a negativní jevy s ním spojené," dodal s tím, že z podobných důvodů již řada zemí svůj přístup k loteriím přehodnotila a od prohibičních řešení ustupuje. Jde totiž o jedinou možnost, jak mít toto podnikání pod kontrolou a čerpat z něho nemalé finanční prostředky.

"V celém městě jsme omezili vyhláškou provoz heren, kromě jediného místa, kterým je Ingo Casino, který je městským domem," sděllil Ivo Mlátilík, starosta Františkových Lázní. "Poté co se nám za téměř čtyři roky podařilo vymýtit úplně všechny herní automaty, tak se nám ilegálně vrátily, do františkolázeňské ulice Žírovická," konstatoval starosta. "Jedná se o soukromý klub, kam mohli lidé vstoupit pouze s kartičkami, ale ani takový způsob není podle naší legislativy možný," zdůraznil Ivo Mlátilík. Následně poté, co se na město obrátili občané města a upozornili na skrytý hazard v klubu, začalo jeho vedení neprodleně jednat. "Vyzval jsem městské strážníky, aby zde provedli kontrolu, a ti podezření obyvatel potvrdili," informoval Ivo Mlátilík. Následně policisté udělali fotodokumentaci a předali celou věc státní policii. "Po dalších jednání se rozhodlo, že se celá herna k dnešnímu dni vyklidí," podotkl františkolázeňský starosta.