Minulý týden klec spadla a v poutech skončilo šest lidí. Je navíc možné, že bude zatýkání v následujících dnech pokračovat.

Velký policejní zátah se v Aši odehrál minulý čtvrtek.

„Šestičlenná organizovaná skupina osob původem z Vietnamu se zabývala distribucí metamfetaminu a marihuany a další trestnou činností spojenou s úniky na cle a daních," informovala Deník Barbora Kudláčková, tisková mluvčí Národní protidrogové centrály (NPC). Gang rozprášili právě pracovníci NPC společně s celníky z Karlovarského kraje a se zákrokem jim pomáhala zásahová jednotka. Drogy končily téměř výhradně u Němců, kteří je prodávali dál.

„Celkem bylo během operace zadokumentováno a zajištěno držení a distribuce dvou kilogramů metamfetaminu a deseti kilogramů marihuany," sdělil k případu Jakub Frydrych, ředitel NPC. Při dalších prohlídkách navíc objevili varnu a pěstírnu drog. Policisté na místě zajistili velkou finanční hotovost, a to v řádu milionů korun. V objektech pak celníci odhalili cigarety bez kolků, u kterých byl vyčíslen únik na cle, daních a poplatcích na 1,4 milionu korun.

„Prověřování a dokumentování trestné činnosti obviněných pachatelů probíhalo v úzké spolupráci s policejními orgány Spolkové republiky Německo a Kriminalpolizeiinspektion (KPI) Hof a Kontrolleinheit Verkehrswege (KEV) Selb," doplnil Frydrych. „V souvislosti s trestnou činností zadržené skupiny je vedeno tamními orgány činnými v trestním řízení vyšetřování proti dalším dvanácti osobám, které v ČR omamné a psychotropní látky nakupovaly, pašovaly přes hranici do SRN a zde je z větší části dále distribuovaly svým odběratelům."

Všech šest Vietnamců z Aše je stíháno vazebně, dost možná se řady obviněných rozšíří. „Případ není v současné době ještě uzavřen Vyšetřování dále pokračuje a nelze vyloučit, že dojde k zadržení dalších spolupachatelů či rozšíření obvinění," dodala mluvčí Kudláčková.