Jedenáct policistů vyrazilo v sobotu do chatových oblastí u přehrady Jesenice. Při této preventivní akci rozdali majitelům objektů 80 kartiček s radami, jak předcházet 'návštěvě' zloděje, a zkontrolovali téměř 500 objektů.

„Šlo především o prevenci a předcházení páchání majetkové trestné činnosti,“ vysvětlila policejní mluvčí Martina Hrušková. „Kontrola probíhala v chatových a rekreačních oblastech a kempech Mechová, Stebnice, Malá Všeboř, Okrouhlá, Lipová, od Rybářské bašty směrem až po kemp Dřenice, zkontrolovány byly též objekty v Podhradě, Potočná a Všeboře,“ uvedla.

Policisté se zaměřili také na to, zda jsou dveře a okna objektů správně zabezpečené. Letos naštěstí neobjevili žádnou vykradenou chatu, a to jich prohlédli téměř pět set.

„Dále zkontrolovali 17 osob a šest motorových vozidel,“ popisovala mluvčí. „Během kontrol rozdali celkem 80 kartiček 'Ochrana rekreačních objektů' a 16 samolepek 'Pozorný soused'.“

Oslovení chataři se snaží škodám předcházet.

„V chatě už nenecháváme nic cenného, co by se dalo ukrást,“ řekl Jan Sedláček. „Také jsme si pořídili jednoduchý alarm. Nestojíme o to, aby v naší chatě přes zimu přespával nějaký nezvaný host.“

I další z chatařů nechce nechávat nic náhodě.

„Chalupu máme sto kilometrů od Chebu, a tak není snadné ji přes zimu často kontrolovat,“ odpověděl Ivan Hájek. „Jsme ale domluvení se známými, že nám tam uklidí sníh, aby to vypadalo, že tam stále někdo chodí. Kam se dá dosáhnout, tam jsme dali mříže,“ popsal.

Akci provedlo obvodní oddělení Cheb-venkov, které si k součinnosti přizvalo dva policisty z oddělení Cheb-město a psovoda z kynologického oddělení. Celkem se na akci podílelo 11 policistů. Podobné akce policisté opakují několikrát do roka.