Porodní sály v karlovarské nemocnici projdou v dohledné době zásadní rekonstrukcí, a zdravotní péče při porodech a gynekologických operacích se tak zvýší. Vítězem zadávacího řízení na úpravy porodnického a gynekologického oddělení, které vyhlásil Karlovarský kraj, se stala společnost Metrostav za nabídkovou cenou 90,7 milionu korun včetně DPH. Najít společnost, která by práce provedla, ale nebylo pro kraj vůbec jednoduché. První dvě výběrová řízení byla zrušena, protože se do soutěže přihlásila pouze jedna společnost.

„Přiznám se, že se nám ulevilo, když se do třetice podařilo zadávací řízení dotáhnout do zdárného konce. Maminkám a jejich nově narozeným dětem chceme nabídnout zázemí na podstatně vyšší úrovni. Na přestavbu porodnice čekají už dlouho i zdravotníci, kteří tam pracují. Rada kraje už výsledek zadávacího řízení schválila a předpokládáme, že po uplynutí odvolacích lhůt a po podepsání smlouvy by mohli stavebníci ještě v jarních měsících zahájit práce,“ upřesnila hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). Stavební úpravy řeší modernizaci a změnu uspořádání celého oddělení, které se nachází ve druhém nadzemním podlaží pavilonu B. Porodnické oddělení bude mít v nových pokojích 17 lůžek, v části pro riziková těhotenství se plánuje čtyři až šest lůžek. Kromě toho vzniknou tři porodní pokoje, zákrokový sál a šest novorozeneckých lůžek v novorozenecké části oddělení. Počítá se i se čtyřmi inspekčními pokoji. „Zvlášť v této době, kdy vlastník privátní ostrovské nemocnice ohlásil uzavření porodnice v Ostrově, je velmi důležité, aby kraj dokázal budoucím rodičkám, které se připravují na narození svého potomka, nabídnout odpovídající prostředí a potřebnou kvalitu péče. Budu doufat, že moderní prostory a vybavení mohou motivovat i sestry a lékaře, aby měli zájem pracovat právě v karlovarské porodnici,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Jan Bureš (ODS). Práce na modernizaci oddělení podle něj sice omezí jeho provoz, nicméně porodnice bude fungovat i v průběhu obou etap přestavby.

Zatímco modernizace nemocnice v Karlových Varech a Chebu pokračuje podle plánu, personální problémy v Karlovarské krajské nemocnice (KKN) stále přetrvávají. I když se situace i tady lepší. Výrazné zvýšení platů masový odliv lékařů i sester zastavilo. Podle Jitky Samákové, předsedkyně představenstva KKN, nyní chybí 90 zdravotních sester, z toho 60 v Chebu a 30 v Karlových Varech, a přestože počet lékařů KKN splňuje, potýká se s nedostatkem atestovaných lékařů. Těch chybí přibližně deset. KKN také chybí ošetřující personál, což zapříčinilo omezení počtu lůžek. V karlovarské i chebské nemocnici je proto v provozu pouze jedna stanice interny. Vedení kraje proto chystá další náborové příspěvky pro sestry, ošetřující personál a lékaře.

Zakladatelka projektu Denisa Kalivodová
Žena regionu hledá hrdinky všedního dne. Kdo bude nominován, je na veřejnosti