„Poraněnou labuť nám předali strážníci Městské policie v Sokolově. Vypadalo to, že má prostřelené křídlo. Bohužel náboj zasáhl kost těsně vedle kloubu. Snažili jsme se udělat všechno pro to, abychom poraněné křídlo zachránili. Ale veterinář pak rozhodl, že je nutné ho odstranit,“ informoval správce rezervace Soos Zdeněk Soukup.

Podle odborníků může labuť bez problémů i bez jednoho křídla v přírodě přežít.

Druhé kolo senátních voleb v takzvaném driv-inu nelákalo.
Začalo druhé kolo voleb do Senátu. Drive-in nelákal

„Po konzultaci se záchrannou stanicí v Plzni, konkrétně s Karlem Makoněm, který je odborníkem právě na labutě, jsme se rozhodli, že ji vypustíme na řeku, která nezamrzá. Přemýšleli jsme, že to bude nejlepší někde na Ohři u Chebu. Tam by měla šanci přečkat nejchladnější měsíce roku. V úvahu připadá i rybník Amerika u Františkových Lázní, ale ten se brzy začne vypouštět, a navíc v zimě zamrzá,“ upozornil správce rezervace.

Její pracovníci budou ještě o přesném místě, kam labuť vypustit, jednat. V centru města totiž na řece Ohři tolik labutí, ke kterým by se zraněná přidala, není. „Ve městě jsou labutě vidět velmi málo. Odebraly se spíše do volné přírody. Proč se tak děje, není zatím úplně jasné,“ dodal ornitolog Dětmar Jäger.