Mražené výrobky, housky a ryby se mohou v teplém počasí rychle zkazit. Upozornili na to odborníci z Ústavu pro vyšetřování potravin v Praze. Lidé na Chebsku si tuto skutečnost ani neuvědomují.
„Vím, že to není pro potraviny dobré, když na ně působí slunce, ale nevím, jak tomu zabránit. Nějak ty potraviny domů donést musím,“ řekla Jana Vránová z Chebu.
Podle odborníků jsou potraviny v obchodě uchovávány při nízkých teplotách. I když například bageta v obchodě vypadá čerstvě, v teple se začne rychle kazit. Podle Jiřího Drobného z Ústavu pro vyšetřování potravin by se tyto druhy jídel měly spotřebovat co nejrychleji.
Nejhorší situace nastává podle něj u ryb a mražených výrobků. Jednou rozmrzlé potraviny by neměli lidé znovu zmrazovat, protože hrozí, že se v nich začaly množit bakterie.
„Už se mi stalo, že mi v tašce rozmrzla pizza. Ale i tak jsem ji dala doma do mrazáku. Nevím o tom, že by mi ty potraviny poté škodily,“ řekla Irena Holubová z Chebu.
Někteří zákazníci na svoji nepozornost také doplatili.
„Koupila jsem si jednou mraženou zeleninu a ta mi v tašce rozmrzla, protože bylo teplo,“ líčila svůj zážitek Jaroslava Slavíková z Chebu. „Dala jsem ji však znovu do mrazničky. Když jsem si poté pro ni zašla a chtěla jsem něco uvařit, zjistila jsem, že zkažená a musela jsem ji tak vyhodit,“ dodala.