Základní kámen poutního místa položil v říjnu roku 1664 tepelský opat Raymund Wilfert. Poutní kapli Panny Marie Loretánské stavěli řemeslníci od roku 1664 do roku 1665. V listopadu roku 1665 tam už byla uložena socha Panny Marie Loretánské. První mše se tam konala v roce 1667 a dorazily na ni tisíce lidí. Maria Loreto se stala jedním z nejnavštěvovanějších míst na Chebsku. Po roce 1951 se ocitla v pohraničním pásmu a postupně chátrala. Byl na ni připravený dokonce demoliční výměr. Celou akci ale zastavil hroznatovský rodák Anton Hart, který se po odsunu německého obyvatelstva dostal do nedalekého Waldsassenu a po roce 1989 se mu povedlo s pomocí dalších dobrovolníků vrátit tomuto místu věhlas. Zaplatil opravy celého areálu.

Lucie Bílá
Koncert Lucie Bílé a Škworů se ruší, další jsou v ohrožení

To, jak Maria Loreta vypadá, vychází z podoby budovy Santa Casa (často překládané jako Svatá chýše) v Itálii. Podle legendy má Svatá chýše označovat údajný dům samotné Panny Marie v Nazaretu v Palestině. V tomto domě mělo kdysi dojít ke Zvěstování o narození Spasitele. Následně měl v tomto domě být vychovaný Ježíš a uvnitř měla žít celá Svatá rodina. Legendární příběh praví, že celý dům do Itálie ve 13. století přinesli sami andělé. Od té doby se tomuto domu přezdívá také Dům Panny Marie. Nicméně v České republice se podobných loret nachází více. Od 16. století totiž začali podobu italské lorety rozšiřovat tehdejší jezuité po všech katolických zemích. V Čechách se loreta nachází anebo nacházela například v Horšovském Týně (už bohužel neexistuje), Hájku u Unhoště, Brně, Kosmonosech, Praze, Rumburku, Římově, Slaném a právě ve Starém Hrozňatově.

S nápadem, postavit nedaleko Chebu poutní místo, přišel tehdejší rektor chebské jezuitské koleje Jan Jiří Dasselmann. Ke stavbě tohoto vyhledávaného poutního místa, došlo při obnovení mariánského kultu v tomto regionu. Na to, aby místo Maria Loreto opravdu u Chebu vzniklo, dala i hraběnka Marie Františka z Heisensteinu 1200 zlatých. Nebyla však jedinou, kdo na stavbu přispěl. Dalšími dárci se stalo mnoho obyvatel Chebska a okolí. A to různí radní, šlechtici a statkáři. Když se rozneslo, že má v Chebu vzniknout tato neobyčejná stavba, přispěli na její výstavbu i vlivní lidé z Bavorska a ostatních českých měst. Když chebští jezuité začali se stavbou této sakrální památky, nesla obec s románským hradem (který se nachází několik metrů od Maria Loreto) německý název Alt Kinsberg (tedy Starý Kynšperk). Na zmíněném hradě měl být podle legend umučený hlady blahoslavený Hroznata, a proto se po roce 1945 zvolilo jméno pro tuto obec Starý Hrozňatov.