Včelaři po celém Chebsku už začali svá včelstva připravovat na období klidu a zateplují úly. A musejí se vážně činit. Hrozí úhyn včelstev. A s ním by souviselo také větší zdražení medu. Jaké následky má tedy špatné a nedostatečné zazimování úlů? S tím má zkušenosti mladý včelař Michal Ševčík z Trojmezí u Aše. Předminulý rok si totiž místo domácího medu kvůli úhynu dvou včelstev museli doma vystačit s tím kupovaným. Důvodem prý byla špatná zimní izolace úlů.

„Letos si na to dám pozor," řekl šestnáctiletý včelař Michal. „Byla to velká ztráta, a to nemluvím o tom, že jsme med museli kupovat draze v obchodech. Důvodem bylo hlavně to, že jsem měl včely tenkrát prvním rokem. Nevěděl jsem, jak správně izolovat úly. Zavinil jsem tak úhyn dvou velkých včelstev. Lidé si neuvědomují, jak jsou včely a včelaři na Chebsku důležití. Podle mého názoru by bez nich byl med velmi drahý. Jsem tedy rád, že se k nim mohu hlásit, a budu tuto zimu velmi opatrný," dodal.

A jelikož na Chebsku zrovna moc včelařů už není, med by kvůli úhynu včelstev značně podražil. O své včely proto pečuje jak se patří také důchodkyně Alžběta z Mariánských Lázní. Přípravě úlů na podzim věnuje hodně svého času. „Snažím se moje včely udržet na zimu v co největším teple," řekla Alžběta. „Ony mi to později oplatí velmi chutným medem," vysvětlila.

Ašanka Martina Kitajevová med zásadně v marketech nekupuje. Průmyslový med jí připadá nekvalitní a předražený.

„Je pravda, že se domácímu medu nic nevyrovná," řekla Martina. „Tento rok jsem si ho přivezla z dovolené v Řecku. Ten je také chuťově úplně jiný než ten z Čech. Jinak tady mám na Ašsku známého, co má výborný med, takže si od něj kupuji vždy pár litrů. Jeden stojí asi 70 korun, což je výborné," dodala.