Ve dvou plánovaných domech mělo být po 60 parkovacích místech v každém. Zejména na sídlišti by je lidé uvítali. Spokojit se však budou muset se třetím plánovaným parkovištěm. To bude v areálu vodárny na sídlišti Michal a práce začnou ještě letos.

"Zastavil nás covid. Museli jsme přehodnotit některé věci. Myslíme si, že jeden parkovací dům by se mohl začít realizovat příští rok. Druhý pak v roce 2023. Letos už ale začínáme realizovat parkovací místa v místě vodárny na sídlišti Michal. Tam musí dojít i k přeložkám silnice a chceme začít koncem roku tak, aby bylo hotovo příští rok v létě," řekl místostarosta Sokolova Jan Picka.

Ozbrojená eskorta přivádí Roberta Tempela k soudu.
Okresní soud odmítl propustit Tempela, obhájce podá ústavní stížnost

Již příští rok si tedy bude moci 80 řidičů z největšího sídliště ve městě vybrat své parkovací místo. Pokud ovšem budou ochotni za něj zaplatit. Město bude zájemce předem poptávat. O pevně stanovené ceně se vedení města ještě nebavilo. Reálná je prý cena 500 korun měsíčně. Odměnou za poplatek jim bude rezervované parkovací místo v jakoukoliv hodinu. A řada řidičů na ně uvidí ze svého domu. Přímo u místa jsou nejen dlouhé panelové domy, ale vysoké třináctipatrové věžáky. Nájemníků a potencionálních pronajímatelů je tedy dost.

"Zaparkovat zde přes den je těžké. Odpoledne a k večeru nemožné. Kdo na to bude mít, určitě si místo rád pořídí," říká jeden z oslovených seniorů Bohumil Lička. Vedení města si myslí, že pronajmout místa by neměl být problém. Parkoviště totiž vznikne přímo u panelových domů, kde jsou stovky bytů a lidé nemají kde parkovat.

Lidé už nebudou muset riskovat své životy na silnici bez chodníků
Lidé už nebudou muset riskovat své životy na silnici bez chodníků

„Vím, že si kamarád pronajímá parkovací místo od soukromého vlastníka pozemku na sídlišti a nemá s tím problém. Nevím sice, kolik platí, ale je rád, že má místo,“ říká jeden z řidičů Karel Vejtonský.

Za pozemek o velikosti 2629 metrů čtverečních zaplatily technické služby (Sotes) Sokolov městu 1,05 milionu korun. Parkoviště má na starosti Sotes, příjezdovou cestu bude financovat město.

V současné době se v Sokolově platí pouze za čipy, které umožňují vjezd do vnitrobloků domů, kde lidé bydlí. Ostatním řidičům zamezuje vjezd závora.

Další nové parkoviště s větší kapacitou postavilo pod sídlištěm Michal město zhruba před pěti lety. Zpočátku zelo prázdnotou i přesto, že bylo osazené kamerami a na dohled od domů.

Pro řidiče byl zřejmě problém dojít pár set metrů k domovu pěšky, nebo mají prostě raději svůj automobil na očích. Poté se ale naučili parkovat i na novém místě a dnes je parkoviště plně využívané.