Léta Prameny čekaly na to, až se najde někdo, kdo bude chtít obec vést. Když už se před třemi lety konečně hrstka odvážných našla, jsou znovu na začátku. Obec sice stále své zastupitelstvo má, ale to není nyní usnášeníschopné. Rezignoval zde totiž jeden ze zastupitelů Václav Jeřábek (Hnutí svobodné Prameny) a náhradníci za toto hnutí se odmítli ujmout svého postu zastupitele.

Prameny tak čekají předčasné volby. „Tento krok považuji za nezodpovědný," zhodnotila starostka Pramenů Michala Málková. Rozkol v zastupitelstvu nastal podle Václava Jeřábka kvůli stáčírně minerálních vod. Jak řekl, kvůli stáčírně, kterou chtěla koalice zakreslit do územního plánu, panuje v Pramenech špatná nálada a občané ji v obci nechtějí. „Tato záležitost se přitom měla projednávat na posledním zastupitelstvu," přiblížila starostka. „Právě na jednání šlo o to, znát názor občanů, zda by chtěli do nového územního plánu stáčírnu zakreslit, a vysvětlit jim, že v žádném případě nechceme, aby se stáčírna nacházela v centru obce, ale naopak mimo osídlenou oblast, kde by nevadila ani občanům, ani okolním obcím. K tomu ale kvůli rezignaci pana Jeřábka už nedošlo."

Stávající zastupitelstvo má pouze čtyři členy, a tak čekají Pramenské předčasné volby. „Pokud počet zastupitelů klesne pod minimální hranici pěti členů a nejsou náhradníci, musí se konat nové volby," řekl médiím Daniel Matějíček, vedoucí odboru správních agend Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Do voleb, které se budou pravděpodobně konat na podzim, nemůže současné zastupitelstvo přijímat žádná usnesení. „Spousta záležitostí, které jsou rozjednány a byly na dobré cestě, se nyní přeruší nebo zcela jistě prodlouží," uvedla starostka Michala Málková. Podle jejích slov jde například o projekt opravy kanalizace v obci. „Také je připravena smlouva s provozovatelem služby internetu, o kterou obyvatelé stáli a kterou nyní podepsat nemůžeme," dodala Málková s tím, že v nadcházejících volbách bude kandidovat znovu.