Musím si koupit novou televizi? To jsou nejčastější dotazy lidí, kteří se zajímají o přechod na nový digitální vysílací standard, který se označuje zkratkou DVB-T2. Ten už mohou přijímat všichni lidé v kraji. Kvůli novému signálu se změnilo zařízení na televizních věžích v Karlovarském kraji. Pro mnoho obyvatel je změna doslova noční můrou. Odborníci však uklidňují, že změna není složitá. I když k vypnutí současného vysílání DVB-T1 dojde až v roce 2021, města v kraji se na příchod nového připravila už teď.

„Pro příjem programů ze všech dosažitelných vysílacích sítí, takzvaných multiplexů, je nutné přeladit televizní přijímač, nejlépe prostřednictvím automatického ladění. Pro příjem signálu ve formátu DVB-T2 je také nutné mít televizní přijímač vybavený kodekem s označením H.265, anebo i jako HEVC, nebo si pořídit set-top box, který tento kodek převede. Není to tak nic složitého,“ sdělil tiskový mluvčí chebské radnice Tomáš Ivanič.

V městských bytech se o to, aby lidé dokázali nový televizní signál přijímat, starají radnice v daných městech. V Chebu se už ve svých domech na vysílání přichystali.

„V poslední době registrujeme zvýšený počet dotazů od občanů, které se týkají změn v příjmu pozemního televizního signálu. Ty souvisejí se vznikem takzvaných přechodových sítí kvůli nutnosti uvolnit pásmo 700 MHz, které bude po roce 2020 sloužit výhradně pro rychlý mobilní internet,“ informoval tiskový mluvčí města Chebu Tomáš Ivanič.

Pervitin. Ilustrační foto.
Prodávala drogy. Hrozí jí pět let

V Karlovarském kraji lze v současné době přijímat televizní pozemní vysílání ze tří vysílačů, a to Zelené hory, Dyleně a Klínovce. „Domy ve vlastnictví města Chebu jsou již vybaveny novou technologií pro příjem televizního signálu ze všech uvedených vysílačů, a to jak ve formátu DVB-T, ve kterém se vysílá nyní, tak i ve formátu DVB-T2,“ konstatoval Ivanič. „Pozemní digitální televizní vysílání poskytuje divákům širokou nabídku programů, a přitom je pro ně jako jediné bezplatné,“ informoval generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer.

Ještě v tomto roce pokryjí České Radiokomunikace DVB-T2 signálem 99 procent obyvatelstva. Pokrytí tak bude tedy stejné, nebo lepší, než jaké má pozemní televizní vysílání dosud.

Pokud si lidé nechtějí zatím kupovat novou televizi, nemusí. Do roku 2020 jim bude normálně fungovat. Stejně tak budou fungovat i po tomto datu dosavadní antény a anténní rozvody. Není potřeba tedy kupovat nové ani po roce 2020. I ty staré totiž dokáží nové vysílání přijímat.

Jediné, co je třeba zajistit, je, aby nový signál rozpoznala televize. To znamená, že když si nyní půjdou lidé koupit televizní přijímač nový, měli by si koupit takový, který je připravený na příjem DVB-T2. Pokud si chtějí nechat televizi starou, budou k ní pak muset přikoupit nový set - top - box.

Vietnamská komunita. Ilustrační foto
Diváci nahlédnou díky filmu Bo Hai do života Vietnamců