S přípravou projektové dokumentace za necelé dva miliony korun počítá v příštím roce ašská radnice. Příprava se týká rekonstrukce druhé části kulturního střediska LaRitma. Tam se má v budoucnu přestěhovat základní umělecká škola.

„V balíčku projektových dokumentací máme přípravu dalších prostor kulturního centra LaRitma, kam se má přestěhovat základní umělecká škola, s rozpočtem 1,2 milionu korun včetně dokumentace k úpravě okolí budovy za 675 tisíc korun," potvrdil mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Následná přestavba druhé části bývalého učňovského střediska by se pak mohla vyšplhat až na dvacet milionů korun. První část budovy se po rekonstrukci otevřela lidem před rokem.

Vedení města si nechalo zpracovat studii od architekta, který ji vytvářel ve spolupráci s učiteli ze základní umělecké školy.

„Lektoři školy vyjádřili všechny své požadavky, které by měly nové prostory splňovat, a tyto podmínky se odrazily i v dané studii," informoval starosta města Dalibor Blažek. „Následně potom, až budeme mít přesnou představu o tom, kolik přestavba bude stát, začneme shánět peníze z nějakého dotačního titulu. Pokud by nám to však nevyšlo, pokusíme se rekonstrukci uhradit ze svých vlastních prostředků," vyjmenoval plány starosta.

Představou ašské radnice je, že celá budova LaRitmy bude opravena do konce volebního období, což je do prosince roku 2018. „Až se nám povede zprovoznit i druhou část budovy, měl by se z tohoto domu stát kompletní dům kultury, kde se budou děti učit hrát na housle a následně v jednom z tanečních sálů si zahrají i s živou kapelou," informoval Dalibor Blažek.

Rekonstrukce druhé části by neměla být dražší než dvacet milionů korun. „Konkrétní čísla budeme znát až poté, co získáme hotovou projektovou dokumentaci," vysvětlil starosta. Navíc dodal, že v druhé části stavby už se nebudou opravovat okna ani fasáda a ani střecha, protože toto všechno se stihlo dokončit během první části přestavby.