Nejinak je tomu v Mariánských Lázních. O programu návštěvy mají média jasno, Deník ale vnikl do přísně střeženého zákulisí a podařilo se mu nahlédnout do příprav slavnostního menu, které pro prezidenta Václava Klause s doprovodem na oběd připravují v mariánskolázeňské hotelové škole.

Jako předkrm studenti přichystají pstruží filátko Kladská a paštičku plněnou celerovým salátem s ořechy a bylinkovým dipem. Hlavní část menu bude tvořit telecí pečeně na paprice s lázeňským knedlíkem a máslovými noky. A samozřejmě nemůže chybět ani sladká tečka - koblížky a tvarohové flameri s lesními plody. A mezi nápoji si hlava státu určitě také vybere. Zde Václava Klause i jeho choť čeká cocktail Arnika, Veltlínské zelené (pozdní sběr, suché, Habánské sklepy 2010), Cabernet Sauvignon (kabinetní víno, suché růžové, Víno Mikulov 2010) i Bohemia Sekt Prestige brut.

„Je to teprve podruhé, co má naše škola čest hostit prezidenta republiky,“ řekl ředitel hotelové školy Jiří Chum. „Prvním byl prezident Edvard Beneš. Víc ale neprozradím, všechny detaily jsou tajné,“ dodal.

„Vím, že naše škola bude připravovat oběd pro prezidentskou návštěvu,“ řekla jedna ze studentek. „Myslím si , že je to pro studenty i pro školu velká čest. Jen málokdo lidí může říct, že vařil nebo obsluhoval hlavu státu. Trochu mě mrzí, že já se tím chlubit nebudu, protože nejsem mezi vybranými studenty. Je opravdu zajímavé sledovat tu nervozitu a zároveň nadšení, které v řadách mých vyvolených spolužáků přípravy vyvolávají. Moc si všichni přejeme, aby všechno dopadlo na výbornou a pan prezident i jeho doprovod odjížděl z našeho města nadšený a měl nejlepší vzpomínky.“

VLADIMÍR KUČERA
JANA BEŽÁKOVÁ