Páchnoucí kachní vejce se zárodky objevili chebští celníci při poslední kontrole prodejny v areálu tržnice Dragoun. Uvařené vejce se zárodkem, takzvaný balut, je v některých koutech světa běžným jídlem. U nás se však prodává nelegálně.

Kromě vajec se v obchodě prodávalo mražené a čerstvé maso. Ani to však nebylo zcela v pořádku.

„Prodejce nebyl schopen předložit doklady prokazující původ zboží,“ sdělila Deníku k případu Jitka Blahutová, mluvčí Celního ředitelství Plzeň. „Inspektorka Krajské veterinární správy pro Karlovarský kraj, která na základě oznámení celní správy provedla v provozovně kontrolu, rozhodla o neprodleném vyřazení 16 kilogramů masa neznámého původu a 19 kusů zapáchajících kachních vajec z prodeje a zničení zboží na náklady provozovatele,“ podotkla. „Uvádění potravin neznámého původu a zdravotně závadného zboží do oběhu je porušením veterinárních předpisů,“ dodala Jitka Blahutová.

Balut je vařené kachní vejce se zárodkem. V jihovýchodní Asii, Kambodži, na Filipínách, v Thajsku nebo třeba Vietnamu jde o běžné jídlo. Často se prodává přímo na ulici. Název jídla pochází z oblasti Filipín, kde balut znamená 'zabalené'.

Problémy s potravinami na tržnicích nejsou v regionu až tak výjimečné. Chebští celníci objevili společně s krajskou veterinární správou například letos v březnu v tržnici Dragoun 76 kilogramů masa, ke kterému také chyběly doklady o jeho původu. V loňském roce se podobná kontrola odehrála na tržnici Svatý Kříž. I tam prodávali maso bez dokladu původu či kachní vejce se zárodky.