Přesně ke 4087 případům vyjížděli v uplynulém roce hasiči v Karlovarském kraji. Čtvrtinu z nich, a to 866, přitom tvořily požáry. Taková je bilance roku 2012. Vyplývá z ní, že počet výjezdů oproti předchozímu roku vzrostl. Přímé škody způsobené ohněm jsou přes 51 milionů korun. Hasiči museli při požárech evakuovat 436 osob. Požáry mají také smutnou bilanci, v uplynulém roce při nich zemřelo šest osob. Zahynul také jeden hasič.

Rok začal náročně

Na náročný uplynulý rok upozornila už silvestrovská noc. Hned 1. ledna 2012 v noci hasiči likvidovali dva požáry, které označili jako mimořádnou událost. „Toto označení mají požáry, kdy je způsobená škoda vyšší než 1 milion korun, kdy je nutné evakuovat větší počet osob, dojde k výbuchu. Anebo požáry, při kterých přijde někdo o život. Loňská novoroční noc začala v Bečově požárem rodinného domu, oheň zničil střechu a podkroví domu, škoda se vyšplhala na dva miliony korun. V Aši na Chebsku začalo hořet v místním obchodním domě, ventilací se kouř dostal do všech prostorů prodejny a poškodil tak zboží v regálech. Škoda byla odhadnuta na 10 milionů korun," bilancuje mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Hořela tržnice

Velkou škodu napáchal začátkem dubna také oheň na tržnici v Hraničné u Kraslic na Sokolovsku. Požár zničil desítky stánků i se zbožím. „Na místě kromě jednotek z Karlovarského kraje zasahovalo také padesát hasičů ze sousedního Německa," pokračoval mluvčí. Připomněl také dubnovou srážku dvou aut na silnici I/6 u Stružné, auta začala hořet a posádky v nich zůstaly zaklíněné. „Jedno auto se podařilo svědkům nehody odtáhnout a zabránit tak rozšíření požáru. Hasiči pak požár zlikvidovali a vážně zraněného muže vyprostili. Ve druhém autě, které požár zcela zničil, řidič bohužel uhořel," uvedl mluvčí.

Během čtyř dnů na konci dubna způsobil oheň vysoké škody na zařízení Českých drah v Karlových Varech. Nejprve vyhořela část transformátoru, ve druhém případě napájecí zdroj. Celková škoda obou těchto požárů je téměř deset milionů korun.

Další požár s tragickými následky řešili hasiči u Toužimi. Na louku u obce Kosmová se zřítilo malé letadlo se dvoučlennou posádkou, oba muži v letadle uhořeli.

Seník lehl popelem

Devítimilionovou škodu si vyžádal požár seníku u Krásna na Sokolovsku. Oheň zničil konstrukci skladovací haly a stejně tak uskladněné seno. „Hasičům se podařilo uchránit druhou část skladovacích prostorů, kam se oheň díky jejich zásahu nerozšířil. Při tomto zásahu se zranili dva hasiči, jeden byl převezen na ošetření do nemocnice."

Oheň se nevyhýbal ani památkám. Na konci července začala hořet střecha zámku v Sedleci u Karlových Varů, kde se škoda vyšplhala na miliony korun.

Výbuch

Mezi mimořádné události patřily i požáry, kde došlo k výbuchu. To se stalo rovněž na konci července v Bukovanech na Sokolovsku. Z tlakové lahve unikal v zahradním domku u rodinného domu plyn, nahromaděný pak explodoval. Výbuch zcela zničil přístavbu domu, událost se naštěstí obešla bez zranění.

Kromě požárů označovaných jako mimořádné zasahovali hasiči také u ohňů bez větších škod či tragických následků. Přesto u ohňů zajímavých či netradičních. Ať už to bylo několik požárů vlakových lokomotiv, které začaly hořet za jízdy, nebo u požáru bývalé uhelné sloje pod zemí.

Z pohledu hasičů k nejsmutnějšímu požáru vyjížděli na konci léta do Lomnice na Sokolovsku. Po vypalování kabelů zde začala hořet tráva. Při zásahu jeden z hasičů zkolaboval, kolegové okamžitě začali s oživovacími pokusy, ve kterých pokračovala přivolaná záchranná služba. Přes veškerou snahu zasahující hasič zemřel.