Loreta ve Starém Hrozňatově je loretánská kaple postavená v letech 1664–1689 chebskými jezuity. Padesátá léta minulého století se pro ni však málem stala osudnými, ocitla se v pohraničním pásmu, a tak začala rychle chátrat. V roce 1952 navíc vyhořela věž zvonice. Po několika letech bylo celé poutní místo zcela zničené. Veškeré zařízení bylo rozkradené, střechy proděravělé, zdivo se rozpadalo, ambity začaly zarůstat náletovými dřevinami. Zdi kostela byly zohavené sprostými nápisy a na soše madony s Ježíškem nad portálem se objevily dodnes viditelné stopy po ostré munici, jako by si z ní vojáci udělali střelecký terč.

Hned po otevření hranic se začalo uvažovat, co s loretou dál. Oprava i zakonzervování byly podle odborníků velmi drahé. V roce 1992 založil bývalý starousedlík vysídlený v roce 1946 Anton Hart ve Waldsassenu Spolek na podporu poutního místa Maria Loreto a stal se jeho předsedou. Spolek nabídl českým státním a obecním institucím a církvi, jako vlastníku objektu, finanční pomoc. Zprvu to bylo 30 tisíc marek. Sám přispěl částkou 100 tisíc korun. Anton Hart chtěl, aby se na výstavbě Lorety podíleli Češi i Němci, aby byla společným dílem a místem setkávání a smíření.

Za své zásluhy o záchranu poutního místa a o vytváření přátelských vztahů mezi Čechy a Němci obdržel Anton Hart řadu vyznamenání, například v roce 2003 mu papež Jan Pavel II. udělil rytířský kříž papeže sv. Silvestra.

„V úterý 10. září se od 18.15 uskuteční v Městské knihovně v Chebu přednáška a vzpomínkový večer na téma Významný rodák Chebska, čestný občan města Chebu a zachránce poutního místa Maria Loreto Ing. Anton Hart. Pozvání na besedu a vzpomínkový večer přijali mimo jiné pamětníci Antona Harta, dcera Ulrika a další členové rodiny,“ uvedl za organizátory Karel Tyrpekl, člen správní rady Nadačního fondu Historický Cheb. „V neděli 15. září v den 15. výročí úmrtí Antona Harta se od 15 hodin uskuteční bohoslužba v kostele poutního místa Maria Loreto.

Účast na bohoslužbě přislíbil i emeritní biskup plzeňské diecéze Mons. František Radkovský,“ podotkl. „V neděli 27. října v 16 hodin se k připomenutí odkazu Antona Harta uskuteční koncert Západočeského symfonického orchestru z Mariánských Lázní v bazilice ve Waldsassenu,“ dodal. 

Vesnicí roku Karlovarského kraje se stala obec Hazlov, ve které trvale žije necelých 1600 obyvatel.
Obec Hazlov je zlatá