Tak už by to mělo být jisté. Tradiční obří výstava hub v Mariánských Lázních, která obvykle koncem září láká tisícovky lidí, se nemusí odpískat. Houbařům z regionu končí období smutku a nečinnosti. Zapršelo.

„Svým způsobem je vážně výstava, již pořádáme koncem září v Mariánských Lázních, v ohrožení. Za deset let, co jsem v organizačním výboru, takové klimatické podmínky nepamatuji. Ale věřím, že se příroda trochu umoudřila. Loni jsme zájemcům mohli ukázat asi 270 druhů hub. Letos to vidím tak sotva na 200. I to bude výkon," vyjádřil se předseda Mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura a dodal, že už samozřejmě rostou. „Je to však ovlivněné tím, jak kde byla půda proschlá. Eviduji však už raritky, jako větší výskyt sírovce. Zásluhou nadšenců z mého příbuzenstva jsem již připravil pečenáče na výstavu, kde je i ochutnávka specialit z hub, právě ze sírovce."

Loni na výstavě hosté mohli obdivovat například lišku Friesovu, hřib medotrpký, korálovec bukový, voskovky, šťavnatky, ucháč čepcovitý, jamkatý i kukmák příživný. Organizátoři také letos účastníkům akce umožní podívat se na některé ojedinělé druhy hub i pod mikroskopem.

O víkendu se na houby vydal také další zkušený mykolog, Pavel Syřiště z Chebu. „Rostou hřiby kováři a klouzci. Ale co se týče druhů, je to vážně trochu slabší," potvrdil slova kolegy houbaře Pošmury.