VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Problém hospodyněk: Nejsou kopřivy

Západní Čechy -  Nejlépe jsou na tom ti, kteří si kopřivy buď suší, nebo mrazí spařený domácí špenát a kopřivy.

31.3.2013
SDÍLEJ:

Kopřiva.Foto: archiv

Kopřivu mráz nespálí, říká známé rčení. Ovšem hospodyňky, které tuto léčivku shání do tradiční velikonoční nádivky, letos této lidové pravdě už asi moc nevěří. Kopřivy aby člověk pohledal, je jich málo.

A proč? Ze dvou důvodů Velikonoce jsou letos opravdu brzy a zima ještě pořádně neskončila. Ačkoli astronomicky už jaro začalo minulou středu, teploty se stále drží pod nulou nebo těsně nad ní. A příroda vyčkává. „Oproti jiným letům je minimálně o čtrnáct dní opožděná, rostliny ještě nevyrazily nebo jsou menší než jindy," míní botanička plzeňské zoologické a botanické zahrady Jarmila Kaňáková.

Kopřivy už sice začaly růst před měsícem, kdy se na pár dní oteplilo, pak je mráz zarazil. „Měly asi čtyři centimetry, teď čekají na teplo," upozorňuje botanička. Kdo doufá, že rostliny stihnou do Velikonoc poporůst, bude zklamaný. Tradiční svátky nestihnou a vyrazí, až se opravdu oteplí.

Co tedy dát do nádivky, když i kuchaři říkají, že specifickou chuť kopřivy nelze ničím nahradit? Nejlépe jsou na tom ti, kteří si kopřivy buď suší, nebo mrazí spařený domácí špenát a kopřivy. „Tak to dělá babička, takže ji počasí nezaskočilo," říká Martin Havlík z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Radu má však i pro ty, kteří s vrtochy počasí nepočítali. Jednou z možností je koupit si sušenou kopřivu v bylinných lékárnách, namočit ji do teplé vody a doplnit čerstvou petrželovou natí nebo spařeným listovým špenátem.

Další variantou je zkombinovat dvě tři aromatické bylinky (oregano, majoránku, tymián, medvědí česnek nebo libeček) s méně výraznou čerstvou natí petrželka, špenát nebo pórek.

Co do nádivky

• 10 rohlíků • masový vývar • 10 žloutků • 2 stroužky česneku • 500 g vepřové plece • 500 g uzeného masa • 10 bílků • místo kopřiv petrželovou nať, jarní cibulku, pažitku ap.

Na kostičky nakrájené rohlíky namočíme do vývaru, přidáme žloutky, nasekané bylinky, utřený česnek a na kostičky nakrájené maso. Ušlehané bílky vmícháme do směsi, nalijeme na vymaštěný a vysypaný plech a pečeme.

Autor: Miroslava Tolarová

31.3.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Horkovzdušné balony startovaly 25. srpna z telčského Náměstí Zachariáše z Hradce.

Poletí balon nad unikátními krovy?

Škoda Octavia - Čína
AUTOMIX.CZ
22

Tohle opravdu není Superb. Škoda v Číně prodává jednu zvláštnost

(Ne)čekaný problém? Souběh funkcí

Karlovarský kraj – Že hnutí ANO překreslilo volební mapu v Karlovarském kraji, o tom není sporu. Ze 133 obcí a měst nezvítězilo pouze v sedmi. A voliči svými hlasy vyslali do parlamentu pětici zcela nových poslanců.

Doplatek na bydlení v Sokolově končí. Žadatelé půjdou do jiných měst

Sokolov – Jako první město v republice nebude Sokolov vyplácet sociální dávku doplatek na bydlení. Chce tak zamezit přísunu problémových lidí do regionu. Město prozatím určilo tři lokality, kterých se to bude týkat. Od soboty tam totiž platí opatření obecné povahy, které má pomoci v boji proti takzvaným obchodníkům s chudobou.

Koupili si triko a mají strom na Šumavě

Šumava – Dva bratři, Richard a Filip Brožovi ze Železné Rudy, milují Šumavu natolik, že ji chtějí dělat ještě krásnější. Díky nim má nyní 350 lidí z celé republiky na Šumavě svůj strom.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT