Řeč je o mariánskolázeňské Arnice, která je jen pár metrů od kolonády, hlavního turistického lákadla. Nezastavěná parcela po bývalém komplexu lázeňských domů, která je ve vlastnictví Léčebných lázní, a.s., se v průběhu let postupně z nevlídného staveniště stala díky parkovým úpravám přístupnou pobytovou plochou.

Už dříve se místnímu spolku Marienbad Film podařilo se souhlasem majitele otevřít poslední nepřístupnou část s vodní nádrží. Skupina dobrovolníků pod vedením architekta Adama Wlazela z Mobilní architektonické kanceláře zde během víkendu postavila symbolickou kolonádu. „Rozhodli jsme se proto prostor i nadále oživit. Nápad vytvořit zde kluziště přišel zcela automaticky a chopil se ho jeden ze Šviháků, Karel Nykles, který jako jeden z mála Mariánskolázeňských stále žije v centru města," informovala Markéta Monsportová ze spolku Švihák. A tak se dali Šviháci do práce. Odhrabali sníh z ledové plochy, a tím vznikla platforma pro zimní radovánky. „Bruslení je obnovením tradice, kdy jsme po škole popadli brusle, hokejky a vyrazili na led," připomněl zvyky otec myšlenky Karel Nykles. „Bylo tedy jen otázkou času, kdy to někoho napadne. Bruslení tady není nijak omezeno, můžete přijít kdykoliv. A pokud dorazí lidé s hrablem a pomohou nám, budeme rádi," pousmál se Karel Nykles.

První pokus o společné bruslení už mají Šviháci za sebou. „Jde nám o oživení místa a setkání. Dokud počasí dovolí, budeme v bruslení pokračovat," řekla Markéta Monsportová. „V létě bychom rádi ve spolupráci s Marienbad Film Festivalem znovu promítali a uspořádali na tomto místě i další kulturní akce. Bez souhlasu a podpory vlastníka by to ale nebylo možné."

Od roku 2014 mají v hlavě velký plán, jak využít nevzhledné betonové zdi Arniky jako dočasnou veřejnou galerii. Velký zájem o vytvoření ´zdi slávy´ má výborný ilustrátor a grafik Pavel Fuksa, který byl rovněž jedním z přednášejících na oblíbené PechaKucha Night, stejně tak jako architekti z MAK. „Nyní jsme ve fázi příprav projektu a poté budou následovat vyjednávání s vlastníkem. Arnika by si nový kabát určitě zasloužila," dodala. Spolek Švihák, který v Mariánských Lázních funguje od roku 2013, má na svém kontě spoustu zajímavých kulturních a společenských akcí. Kromě stále oblíbenějších večerů prezentací PechaKucha Nights pořádá multižánrové festivaly, večery slam poetry, různé workshopy, dny architektury, divadelní představení, cyklojízdy, snídaně v trávě a další happeningy.