Benefiční akce, která podporuje rodiny s dětmi trpící rakovinou se konala ve Františkových Lázních. Komunitní centrum Chebsko a město Františkovy Lázně uspořádaly výstavu obrázků. Svou tvorbou přispívali různí výtvarníci, ale i samotné děti, které jsou onkologicky nemocné. „Na myšlenku mě přivedl kolega a spolutvůrce projektu Klíčové dírky z komunitního centra Chebsko Aleš Strnad, který chtěl tento projekt ztvárnit hudebně. Jelikož hudba není mou silnou stránkou, tak jsem mu nabídl, že bychom tuto vizi mohli udělat kreslenou formou, a to se uchytilo. Je to asi i jednodušší, protože málokdo umí zpívat. Vlastně tu ani nejde o to, kdo a jak umí kreslit, ale spíše jde o symbolickou kresbu, třeba i jednoduchého srdíčka, která může vyjádřit dané pocity každého tvůrce a zároveň může i díky dražbě pomoci dětem, které jsou onkologicky nemocné,“ říká výtvarník a spolutvůrce projektu Klíčová dírka kreslíř Mirek Vostrý.

V České republice je ročně diagnostikováno onkologické onemocnění u přibližně 350 dětí. Stanovením diagnózy se rodině zcela změní život, a to téměř ze dne na den. V prvním roce léčby doprovází téměř 90 procent rodičů své dítě v nemocnici. S tím je spojené téměř okamžité přerušení zaměstnání a pokles příjmů. „Domácnost během léčby přichází měsíčně o značné příjmy a navíc se objevují nové výdaje související nejen s léčebným procesem, ale i se změnou celého chodu domácnosti. Rodina nemocného dítěte se tak ve chvilce ocitá ve složité finanční situaci. Částečně sice pomáhají příspěvky od státu a neziskových organizací, ale léčba a samotná rekonvalescence je dost nákladná a rodiny mnohdy potřebují více prostředků. Jak je vidět, sociální péče a systém v České republice, jak se postarat o rodiny s onkologicky nemocnými dětmi je nedostačující a je potřeba ho nastavit jinak,“ vysvětluje starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.

V úterý 14. září se někteří zastupitelé na posledním zasedání městského zastupitelstva ve Františkových Lázních rozhodli odvolat starostu města Jana Kuchaře. Návrh neprošel, proto chtějí svolávat mimořádné zastupitelstvo, a to nejpozději do 7. října
Návrh na odvolání považuje františkolázeňský starosta za předvolební hru

V sousedním Německu je stát na tyto situace připraven. Nabízí poměrně širokou škálu forem podpory ve formě příspěvků, které jsou hrazeny ze systému sociální péče. „Moc bych si přál, aby si v tomto ohledu náš stát vzal od našich německých sousedů vzácný příklad. Postarat se o rodiny, kterým se otočil svět vzhůru nohama kvůli těžké nemoci dítěte by měla být přeci samozřejmost. Měli bychom jim alespoň takto ulehčit jejich tíživou situaci,“ dodává.

Výstava obrázků se konala na Národní třídě ve Františkových Lázních od 13. září do 18. září, kdy se uskutečnila sbírka společně s doprovodným programem, kde mimo jiné zazněla ukázka z muzikálu Albrecht už (se) nezlobí, který vznikl za podpory města Cheb. Vybralo se necelých sto tisíc korun, které poputují na blízké onkologické kliniky, a do Hospicu sv. Jiří v Chebu.

Na onkologicky nemocné děti lze přispívat stále, a to na transparentní účet: 2801769230/2010, veškeré informace jsou na www.klicovadirka.cz.