„Ačkoliv se vlak zaměřuje prioritně na žáky základních škol, v odpoledních hodinách bude také k dispozici pro širokou veřejnost," informovala Miroslava Petříková, která má na starost prevenci kriminality v Aši. „S ohledem na výskyt drog v příhraničí je protidrogový vlak moderním prvkem protidrogové prevence. Jedná se o inovativní způsob osvěty v dané problematice a veřejnost ho vnímá kladně. "

Vlak má prioritně za cíl posílit povědomí široké veřejnosti a v Aši podpořit osvětu o drogách. Po celou dobu co vlak bude ve městě stát bude dostupný v dopoledních hodinách místním školám, ale i těm ze Saska a Bavorska. Dá se říci, že prezentace vlaku je interaktivní nauka. Zároveň výsledek projektu bude i analýza dotčeného území z pohledu žáků, což může být přínosný materiál pro všechna zasáhnutá města drogami jako například Praha, Brno nebo také Cheb.

Aš má snahu tento záměr realizovat jako přeshraniční projekt v rámci programu Fond. Odhadované náklady činí dvě stě čtyřicet tisíc korun a poskytnutá dotace může být ve výši až osmdesát pět procent. Vlak dorazí do Aše v květnu

(wun)