Staré vedení města přitom hazard povolilo několik dnů před komunálními volbami i ve městě. Tehdejší rozhodnutí pramenilo z obavy, že by město mohl někdo z provozovatelů napadnout a žalovat ho o ušlý zisk. To však nehrozí. Hazard si tak lidé budou moci zahrát pouze ve Svatém Kříži. „Odsunout herny pouze na Svatý Kříž umožní nová vyhláška o regulaci hazardních her, kterou zastupitelstvo schválilo na svém nedávném zasedání a která vstoupí v platnost 23. prosince. Vyhláška vychází z pravidel regulace provozování hazardních her na území města Chebu, která zastupitelé odsouhlasili na svém premiérovém jednání v listopadu,“ informoval tiskový mluvčí města Chebu Tomáš Ivanič. Oproti předchozí vyhlášce, kterou bývalé zastupitelstvo narychlo schválilo na svém posledním zasedání v září letošního roku, neobsahuje nová vyhláška žádné výjimky pro kasina nacházející se mimo Svatý Kříž. „Vracíme se tedy ke stavu z roku 2017, kdy byla za mého předchozího vedení města už jednou schválena věcně stejná vyhláška,“ řekl starosta Antonín Jalovec.

Vedení města věří, že v důsledku toho, že ze samotného Chebu veškerá výherní zařízení zmizí, nedojde ani k žádnému dramatickému poklesu příjmů z hazardu.

„V posledních letech získávalo město z výherních hracích přístrojů a loterií kolem 30 milionů korun ročně. Kvůli vymístění hazardu na Svatý Kříž se ta částka nejspíše o něco sníží, ale pokles bude podle mého názoru v řádu jednotek milionů korun, navíc bude více než bohatě kompenzován úbytkem patologických jevů, které jsou s hazardem zcela jednoznačně spojeny,“ poznamenal starosta Jalovec.

Nyní se jen bude čekat, až doběhnou povolení, která některá kasína v Chebu mají.

A proč vlastně došlo k povolení hazardu ve městě těsně před volbami?

Kamenem úrazu ohledně vyhlášky se stal téměř rok starý dokument, ve kterém právník města Petr Vlna s vyhláškou nesouhlasí a upozorňuje na to, že provozovatelé kasin mohou po městu požadovat ušlý zisk, který by mohl být až několik milionů korun. Tento dokument měl bývalý starosta Chebu Antonín Jalovec před zastupiteli zamlčet.

„Námi schválenou vyhlášku tehdy kontrolovalo Ministerstvo financí a neshledalo v ní žádnou chybu. Pokud bych jakékoliv informace tajil a nutil tak zastupitele ke schválení vadné vyhlášky, nechápu, jaký bych k tomu měl důvod, protože bych tím jako starosta ohrožoval především sám sebe.“

Kvůli hrozbě návratu hazardu do města se lidé sešli na chebském náměstí, aby razantně vyjádřili svůj nesouhlas s tehdejším vedením města. Akce se zúčastnilo kolem dvou set lidí. Ti drželi v rukách transparenty s nápisy odmítajícími hazard zpět v centru, jako Hazard je zlo. 

Stovky a stovky lidí se letos projely po muzejní úzkorozchodné dráze Kateřina, která se nachází u Skalné na Chebsku. Pro veřejnost sice sezona už skončila, rušno je zde ale stále. Právě mimo sezónu dochází k úpravám a opravám trati.
O muzejní úzkorozchodnou dráhu pečují také v zimě